Åsa Davidsson
Nyhet Medlem 1 oktober 2020

Åsa Davidsson – ”Lär av de bästa och var intresserad av kundens situation”

Näst på tur i intervjuserien "Lär känna styrelsen" är vice VD och marknadschef på HusmanHagberg, Åsa Davidsson. En norrbottning som slog hole in one i golf innan hon ens fick grönt kort och som brinner för rörlighet på bostadsmarknaden.

Vem är du?

En nyfiken person som älskar utveckling och vill lära sig nya saker hela tiden. I botten är jag civilekonom från Handelshögskolan i Stockholm och har arbetat i flera olika branscher och företag innan jag hittade hem till mäklarbranschen, som jag tycker är en otroligt viktig och fascinerande bransch. Född i Norrbotten, men har bott i Stockholm sedan 1986. Min norrländska hörs bara då jag hejar på Luleå Hockey eller då jag blir riktigt arg, haha!

Vad har du för bakgrund i branschen?

Började jobba som marknadschef hos Lennart och Mats på HusmanHagberg AB för drygt 15 år sedan. Sedan några år tillbaka är jag även vice VD för kedjan.

Ditt bästa råd till en nybakad fastighetsmäklare på väg in i branschen?

Ha tålamod och var uthållig. De som arbetar strukturerat och systematiskt brukar lyckas. Se till att ha roligt på vägen, lär av de bästa och var intresserad av kundens situation.

Branschen förändras och utvecklas hela tiden, vilka ser du som de riktigt stora framtidsfrågorna för fastighetsmäklarbranschen?

Att värna en god mäklartjänst. Jag brinner verkligen för frågan att mäklarna behåller direktkontakten med kunderna. Just nu är det alldeles för många (digitala) aktörer som skär emellan i vår relation med kunderna. Jag tror att vi ska digitalisera så mycket administration som möjligt, men behålla det värdefulla i kundmötet. Det är mäklaren som ska vara expert på kundens största affär i livet, så länge vi tror att mäklaren tillför ett värde med sin kunskap och kompetens. Och det tror jag!

Det första du gjort om du var bostadsminister? 

Avvecklat hinder för rörlighet på bostadsmarknaden. Jag önskar att alla som vill flytta till något större, mindre eller bara annat boende, ska ha möjlighet att göra det på ett vettigt sätt. Jag skulle även verka för att det byggdes fler småhus. Många vill bo i eget radhus, kedjehus eller fristående villa, men det tillförs knappt något utbud i den kategorin. Merparten av nyproduktionen är bostadsrätter i flerfamiljshus. Bostadsrätten är för övrigt en boendeform som jag önskar vore annorlunda. Kunderna tror att de köper en lägenhet, medan de i själva verket blir ägare till en del i ett kooperativ. 

Faktaruta

Namn: Åsa Davidsson
Bor: I kedjehus i Sollentuna och hus utanför Kalmar
Familj: Två utflugna barn, hunden Bamse på deltid, sambo och två bonusbarn.
År i yrket: Drygt 15 år i branschen
År som aktiv i mäklarsamfundet: Sen jag blev invald i styrelsen för drygt två år sedan. Som icke-mäklare finns ingen möjlighet att vara medlem annars, trots aktivt arbete i branschen.
Oanad talang: Åh, vad svårt! Räknar upp några saker som inte alla känner till, även om jag inte vet om man kan kalla det talang:

-    Gjorde en HIO (hole in one) i golf innan jag ens hade grönt kort.
-    Ger mig ut på djupt vatten ibland, djupaste dyket var 42 meter. Då var det mörkt och kallt även i Röda Havet.
-    Tyckte att det var barnsligt kul att köra Ferrari på Mantorp
-    Gjuter i betong som hobby
-    Handarbetar gärna (stickar, virkar, broderar)
-    Älskar att paddla kajak (fast, det vet nog de flesta)
-    Fotograferar mycket och har ett fotokonto på instagram @a.davidsson_photo

Antingen – eller-frågor

Bostadsrätt eller villa: Villa. 
Stockholm eller New York? Stockholm (åtminstone så länge Trump styr USA)
Hemmakväll eller utekväll: Hemmakväll
Gymmet eller löpspåret? Gymmet
Skräckfilm eller romantisk komedi? Romantisk komedi, men ännu hellre en film baserad på verklig händelse. Verkligheten överträffar dikten.
Mecklarna eller Hemnetknarkarna? Hemnetknarkarna. Skrattar högt!

Skapad 1 oktober 2020
Uppdaterad 3 mars 2023
Mäklarsamfundet