Mäklarpanelen
Nyhet Medlem 7 mars 2024

Mäklarpanelen: Förändringarna som branschen behöver

Om du kunde förändra en enda sak i fastighetsmäklarbranschen, vad skulle det vara och varför? Den här veckan ställer vi en riktigt knivig fråga till vår mäklarpanel, bestående av Pia-Lotta Svensson, Simon Svedlund och Katarina Ljung – och svaren sträcker sig från yrkesstolthet till anställningsförhållanden och löneformer.

Pia-Lotta Svensson 

Ofta funderar jag på hur branschen och marknaden skulle förändras om kunder skulle betala oss även om de inte säljer sin bostad. Finns många positiva och negativa konsekvenser med en sån förändring men jag förundras ofta över att vi är ganska ensamma som bransch att inte få garanterade intäkter fast vi utför ett arbete. Jag gillar att jobba helt provisionsbaserat men är ändå nyfiken på den förändringen eftersom jag tror att fler skulle våga satsa på detta fantastiska yrke och bli mer långvariga om vi var garanterad en inkomst vid utfört arbete.   

Simon Svedlund 

Det är helt klart de osäkra anställningsförhållandena, allt för många har enbart provision som lön vilket man sällan ens ser hos ens hos de som får sitt första jobb som exempelvis telefonförsäljare. Vissa, särskilt i dessa tider, går med mycket låg lön i förhållande till att de oftast både är universitetsutbildade och har arbetslivserfarenhet. En del riskerar att känna sig tvingade att gå ut i gråzonen för att få ihop en affär och lönen att räcka till. Hade de känt sig trygga med sin lön är jag övertygad att det problemet hade minskat. 

Det och att vi mäklare börjar ta bättre betalt för våra tjänster, vilket hör ihop med ovanstående. Hade alla tagit bättre betalt hade det räckt med färre affärer i månaden för att få en ok lön. 

Katarina Ljung 

Jag önskar en bransch som visar mer yrkesstolthet än idag. Motbevisar vi det rykte branschen har, så kan vi också ta bättre betalt. Vi fastighetsmäklare gör ett riktigt hästjobb och borde inte bli jämförda på vårt pris, utan för hur vi som individer jobbar och styrkan i vår produkt.

Skapad 7 mars 2024
Uppdaterad 7 mars 2024
Medlem Mäklarsamfundet