Margareta Rönnqvist
Nyhet Medlem 7 februari 2024

Efter 37 år – nu går mäklarassistenten Margareta i pension

Margareta Rönnqvist har arbetat som fastighetsmäklarassistent på Fastighetsbyrån i Kinna i 37 år och nu går kontorets spindel i nätet slutligen i pension vilket resulterade i medieuppbåd och intervjuer. Mäklarsamfundet ringde upp henne för att höra om det bästa med yrkesrollen, de största förändringarna genom åren – och vilket råd hon skulle vilja ge till den som är nyfiken på yrket.

Hej Margareta! Efter 37 år som mäklarassistent går du nu i pension. Vi börjar med den klassiska sportfrågan – hur känns det egentligen? 

Det känns jättebra. Det är förstås en process och någonting som växt fram lite i taget, men när jag väl fattat beslutet så kändes det toppen. Samtidigt kommer jag förstås att sakna mina härliga arbetskamrater, men man får väl komma och hälsa på och bjuda på lite fika! 

Hur kom det sig att du blev fastighetsmäklarassistent? 

Det var en ren tillfällighet egentligen. Jag hade en anställning på ett landstingskontor här i kommunen men trivdes inte jättebra. Då såg jag ett utannonserat vikariat och tänkte – “jag chansar, det får bära eller brista” och på den vägen är det. Vikariatet blev så småningom en tillsvidaretjänst och det blev några år där. Hela 37! 

Magkänslan är att du trivts med jobbet. Vad är det allra bästa med att vara fastighetsmäklarassistent? 

Mäklarassistentsyrket är ett relativt tryggt och varierande arbete med mycket frihet under ansvar. Ingen dag är den andra lik och det dyker ständigt upp nya frågeställningar och saker att ta tag i. Sedan hamnade jag också förstås med ett väldigt trevligt gäng.

Har mycket förändrats i branschen sedan du började? 

Ja, en av de roligaste delarna med yrket är att det gjort det. Den digitala utvecklingen har varit enorm sedan jag började. Då skrev vi tre exemplar köpekonktrakt med karbonpapper emellan för att kopiera, till exempel – och det tog några år tills vi så smått började med moderniteter som mobiltelefoner och datorer. Så man har fått hänga med så gott det går och försökt sätta sig in i allt nytt och spännande.

Om du kunde ge ett råd till en person som vill börja jobba som mäklarassistent – vad hade det varit? 

Först och främst – välkommen till ett jättekul jobb. Det gäller att omfamna variationen och se möjligheterna i att det hela tiden går att ta tag i olika utmaningar och uppgifter. Mäklarassistentrollen är så himla vid och det finns verkligen något att göra under hela försäljningsprocessen!

Sist men inte minst – hur tror du att kontoret kommer att klara sig utan sin spindel i nätet och trygga hand framåt? 

Det kommer gå alldeles utmärkt! Vi har många goa arbetare på Kinnakontoret och ingen är oersättlig.

Skapad 7 februari 2024
Uppdaterad 8 februari 2024
Medlem