Mäklarpanelen
Nyhet Medlem 1 maj 2024

Mäklarpanelen om situationerna som frustrerar

Mäklarpanelen är tillbaka och den här gången svarar de på frågan om huruvida det finns någon återkommande, frustrerande situation de hamnar i som verkar bero på låg kunskap och förståelse om fastighetsmäklaryrket eller spelreglerna när man köper och säljer. Vi får höra om allt från toalettbesök på visningar till dolda bud.

Erika Aspenberg 

Jag upplever mig själv som mäklare som väldigt tydlig och kommunikativ varpå missförstånd sällan uppstår, därför har jag svårt att komma på någon återkommande situation. Det som däremot fascinerar mig fortfarande är vuxna människor som bara måste gå på toa under pågående visning. Det känns märkligt att behovet uppstår just i de 10 minuter de är på plats. Hanterbart komplicerat är detta med dolda bud, där upplever jag att förståelsen är låg från både köpare och säljare – när man ställer följdfrågor till varför de önskar lägga ett dolt bud under utgångspriset så trattar det ofta ned i att de hört att det är så man kan göra men egentligen inte riktigt förstår varför de gör det. Dolda bud är ju trots allt något som försvårar och stökar till det i budprocessen för oss mäklare. Där gäller det att känna sig trygg och ha god kunskap själv då min utgångspunkt alltid är att kunden ska förstå varför den gör något eller tar ett beslut. 

Guy Wallster 

Ett exempel på en köpares låga förståelse är när en säljare av något skäl väljer att inte sälja sin bostad till dem som bjudit det högsta budet eller en säljare som helt plötsligt bestämmer sig för att inte sälja sin bostad trots att fastighetsmäklaren lagt ner många timmar på förmedlingsarbetet. 

Jennie Bråthén 

Som mäklare av jord- och skogsfastigheter håller jag i förmedlingar som är riktigt stora affärer som innebär omfattande informationsinhämtning och involverar ett helt gäng underleverantörer. Förståelsen för mitt arbete som projektledare, bakom kulisserna, i en sådan förmedling underskattas ofta av både säljare och köpare, upplever jag. Jag har till viss mån förståelse för det då vi gårdsmäklare erbjuder en sällanköpstjänst. Att köpa och sälja gård gör man inte många gånger i livet. 

 

Skapad 1 maj 2024
Uppdaterad 2 maj 2024
Medlem