Mäklarpanelen
Nyhet Medlem 4 april 2024

Mäklarpanelen om konkurrens och samarbete: “Här har Mäklarsamfundet gjort ett bra arbete”

Fastighetsmäklaryrket är ett yrke där prestation betyder mycket – vilket kan medföra en stark konkurrens. Men hur lyckas man egentligen bibehålla sin konkurrenskraft samtidigt som man har givande samarbeten med andra fastighetsmäklare? Mäklarpanelen delar med sig av sina insikter.

Pia-Lotta Svensson: 

Vi jobbar ju i ett team på 12 mäklare på kontoret och vi har ett gemensamt arbetssätt för att kunderna ska uppleva att det Fastighetsbyrån de är i kontakt med. Sen är vi ju alla olika individer och lyfter fram olika fördelar/styrkor med oss som mäklare. Vi arbetar efter ett tydligt arbetssätt för att förebygga intern konkurrens på kontoret. Sen har vi ibland dialog med våra närmaste konkurrenter på vår lokala marknad kring olika faktorer för att skapa ett bra branschklimat. 

Simon Svedlund: 

Lyckade samarbeten jag haft med såväl fastighetsmäklare på kontoret som tillhörande andra varumärken har oftast berott på att man varit ödmjuka mot varandra och haft en god kollegial ton genom processen. Det kan vara situationer där den ena mäklaren har en säljare som endast vill sälja på förhand och en annan som har en bra köpare. Här tycker jag Mäklarsamfundet har gjort ett bra arbete med att alla utbildningar och branschgemensamma aktiviteter ihop. Det är lättare att ta det där samtalet eller diskussionen med en annan branschkollega om man träffats och brutit bröd och kanske tagit en öl ihop än någon man aldrig träffat. Det gynnar alla och även branschens rykte då det leder till nöjdare kunder som pratar gott om oss. 

Katarina Ljung: 

Jag tycker att det är viktigt att vi – mellan företagen – är schyssta mot varandra. Att vi kontaktar varandra för hjälp, eller om vi har konkurrerande lägenheter, och lägger upp en så pass bra plan som möjligt. Själv har jag ingen prestige. Vet man sitt värde kan man dela med sig av sin erfarenhet och bolla idéer med fastighetsmäklare på andra företag – det är någonting som alla blir bättre av. Ingen kan kopiera dig, men förhoppningsvis kan du inspirera någon. 

Skapad 4 april 2024
Uppdaterad 4 april 2024
Medlem