Mäklarpanelen
Nyhet Medlem 30 maj 2024

Mäklarpanelen om förändringarna branschen behöver

Mäklarpanelen, bestående av Erika Aspenberg, Guy Wallster och Jennie Bråthén svarar den här veckan på frågan om vad de hade förändrat i branschen eller yrket om de fick chansen. Svaren sträcker sig från arbetstider och helgvisningar till fast grundlön och bindande bud.

Erika Aspenberg  

Vi behöver få ordning på en väldigt oreglerad bransch och skapa en mer hållbar tillvaro för oss mäklare avseende arbetstider och lönevillkor, inte främst i familjebildningsfasen. Vi behöver också möjliggöra för långsiktighet i branschen genom att ta bort helgvisningar och erbjuda en större ekonomisk trygghet. Fastighetsmäklare arbetar så oerhört många timmar och det finns en felaktig bild av vad en mäklare tjänar. Om vi räknar ut det per timme och en sex dagars arbetsvecka så är det inte så imponerande och många sliter för att få det att funka, speciellt i dessa tider.

Det är inte ovanligt att de som tjänar mest gör det under sina unga år för att sedan mitt i livet få mer begränsat med tid, varvid man behöver gå ned i lön. Det känns inte värdigt när man har både en universitetsutbildning och mycket erfarenhet.

 Jag är nyfiken på hur branschen skulle påverkas av pensionsavsättning, fast grundlön och en fem dagars arbetsvecka. Jag drivs själv av det provisionsbaserade och friheten vi har i vårt yrke så kanske skulle det inte fungera alls. Men det hade varit en befrielse att kunna känna att man kan få jobba med sin passion under mer rimliga omständigheter. Det är tudelat, för när det går bra så jublar man såklart.

Guy Wallster 

Mycket har redan förändrats under mina år i branschen – och är det något jag särskilt hade velat förändra så är det kundernas förväntan på att bostäder ska visas på helgen. Förr i tiden hölls visningarna under arbetsveckan, vilket gjorde arbetet lite enklare. 

Det är kanske så att det är vanligast i storstäderna, men att i stort sett aldrig vara ledig en söndag är inte helt optimalt. Det påverkar tiden med familj och vänner och det gäller att planera för att få vardagen att gå ihop ibland.

Jennie Bråthén 

Det är under budgivningar som jag upplever att förtroendet för mig som mäklare är som skörast. Bindande bud tror jag hade ökat förtroendet för budgivningen och därmed hela förmedlingsprocessen.

 

Skapad 30 maj 2024
Uppdaterad 30 maj 2024
Medlem