Mäklarpanelen
Nyhet Medlem 14 december 2023

Mäklarpanelen om de avgörande framtidsfrågorna

Mäklarpanelen är tillbaka och den här veckan får Sandra Guerrero, Emma Maurin och Therese Backman den kniviga frågan om vilka de tycker att branschens stora framtidsfrågor egentligen är – och de täcker en rejäl bredd i utmaningar som är värda att uppmärksamma.

Sandra Guerrero

Försöka renodla marknadsplatsen för försäljning av alla bostäder. Jobba för att varje mäklare strävar efter att ha ensamrätt och inte gå med på att ”testa att sälja underhand” för det gör att många mäklare till slut jobbar med samma bostad utan ensamrätt. Det skapas flera och flera sätt att försöka sälja utan att säljaren behöver ta någon risk att ”bränna bostaden på Hemnet”. Booli, som kommande på mäklarens hemsida mm, enligt mig skapar det ingen trovärdighet för branschen och kunderna blir förvirrade. Jag tycker att Hemnet ska vara den enda officiella marknadsplatsen för att sälja sin bostad och jag tror att det i längden är bäst för alla.

Emma Maurin

Jag tror att digitaliseringen kommer vara en viktig fråga framåt för alla verksamma mäklare, efterfrågan på olika tjänster såsom visningar, kontraktsskrivningar och liknande är stor, utmaningen för oss är bland annat att kunna tillgodose alla de behov som finns samt hålla oss till de lagar och föreskrifter som finns för att fortsatt kunna erbjuda en bra tjänst.  

En ökad konkurrens där även fler ¨gör-det-själv-tjänster¨ etableras gör att detta kommer bli en viktig framtidsfråga där mäklarbranschen måste hitta sätt att differentiera sig och erbjuda mervärde för att locka kunder.

Som en tredje och kanske viktigaste punkt har vi miljö och hållbarhet som kommer väga tyngre vart man än ser sig om framåt, vilket såklart är helt rätt. Här gäller det att vi ska ta hänsyn till faktorer som energieffektivitet, materialval och grönområden för att möta kundernas krav och förväntningar.

Therese Backman

Hållbart arbete, vilket jag menar är att få mäklarna att hitta ett hållbart sätt att arbeta utan en för hög arbetsbelastning och värna om att alla mäklare ska kunna ha en fritid och privatliv i bra balans mot jobbet. Detta för att få fler att fortsätta i yrket längre än vad vi ser idag. Samtidigt finns funderingar kring hur tiden för utbildningen kommer påverka antalet som söker sig till yrket och om det i längden kan ge en brist på fastighetsmäklare.

Skapad 14 december 2023
Uppdaterad 14 december 2023
Medlem Mäklarsamfundet