Höst
Nyhet Medlem 26 augusti 2021

Höstens stora händelser

När temperaturen faller, himlen står högt och luften blir så där härligt krispig vet man med säkerhet att hösten är på ingång. Ett annat tecken på att en ny säsong startar är att planer dras upp, kalendrar fylls på och så klart även att tempot på bostadsmarknaden ökar. Att vi på många sätt står inför en händelserik höst vågar jag säga med ganska stor säkerhet.

Utöver hur bostadsmarknaden utvecklas i höst så är det särskilt tre saker som vi redan nu vet kommer att påverka branschen i höst. Det första är naturligtvis den nya fastighetsmäklarlagen, som trädde i kraft i juli. Mäklarsamfundets jurister har arbetat hårt för att informera er medlemmar i nyhetsbrev, webbinarier och andra utbildningar, men vi hoppas så klart att ni hör av er om det är något ni undrar över när det gäller den nya fastighetsmäklarlagen. 

Fastighetsmäklarinspektionen (FMI:s) arbete med förändrade utbildningskrav för fastighetsmäklare pågår även under hösten. Den som vill friska upp sitt minne om Mäklarsamfundets ris och ros i den frågan kan ta del av vårt remissvar här. På lång sikt kan de förändrade utbildningskraven få stora konsekvenser och vi menar att dessa övervägande kommer att bli negativa för såväl bransch, student och konsument. Under sommaren trädde också nya riktlinjer för värderingar från European Banking Authority (EBA) ikraft. De tar bland annat sikte på oberoendet i värderingsprocessen. Det kommer att ställas högre krav på kvalitet och oberoende i de så kallade bankvärderingarna framåt, men möjligheten att få genomföra fler värderingar och samtidigt få skäligt betalt för dessa tror vi kommer att öka betydligt.  

Inom politiken räknar vi inte med några omvälvande nyheter med direkt inverkan på bostadsmarknaden under hösten. Det pågår ändå mycket intressant arbete i Regeringskansliet just nu. En utredning om införandet av ett pantregister för bostadsrätter pågår och Mäklarsamfundet har nominerat vår egen Jonas Anderberg som expert till utredningen. Det pågår också en utredning om startlån som också har i uppgift att utreda kreditrestriktionernas sociala konsekvenser. Mäklarsamfundet står i dialog även med den utredningen.  

På Mäklarsamfundet märker vi av ett stort intresse för vårt utbildningserbjudande. På grund av rådande pandemi och myndigheternas allmänna råd har vi däremot tyvärr inte möjlighet att genomföra utbildningar som kräver fysisk närvaro, till exempel vår populära jord- och skogutbildning. Den uppmärksamme har nog noterat att Mäklarsamfundet startat ett utvecklingsbolag, med mångårige styrelseledamoten och fastighetsmäklarprofilen Kenneth Ivarsson som vd. Bolaget arbetar med att ta fram digitala tjänster och produkter för att effektivisera processer för både fastighetsmäklare och konsumenter. Där ser vi fram emot att, när det blir dags, komma med nyheter inför det nya året. Numera är också Svensk Mäklarstatistik ett helägt dotterbolag till Mäklarsamfundet. Där råder full aktivitet med både månatliga och skräddarsydda statistiksläpp som så gott som alltid får stor medial uppmärksamhet. Parallellt med detta arbetar Mäklarsamfundets styrelse enträget på med strategiska frågor för ökad medlemsnytta och stärkt anseende för branschen.  I Mäklarsamfundets dotterbolag Mspecs råder också full aktivitet med nya kunder på väg in och ständig teknisk utveckling. 

Sammantaget står vi inför en spännande och händelserik höst. Vi önskar att pandemiläget vore annorlunda och att vi kunde träffa er medlemmar fysiskt och i större skala, men tills vi kan ses igen så hoppas vi att ni följer oss i alla våra kanaler för att hålla er uppdaterade om vad som händer. 

Björn Wellhagen, VD
 

Skapad 26 augusti 2021
Uppdaterad 24 februari 2023
Mäklarsamfundet