Mäklarpanelen
Nyhet Medlem 22 februari 2024

Mäklarpanelen: Så förebygger du stress i din yrkesvardag

Att fastighetsmäklaryrket, med helg- och kvällsjobb och förväntan på hög tillgänglighet, kan bli stressigt emellanåt kan du som läsare förmodligen skriva under på. Men hur hanterar och förebygger man den stressen egentligen? Den här veckan delar mäklarpanelen med sig av sina bästa råd.

Pia-Lotta Svensson 

Först och främst handlar det om att ta reda på (genom självinsikt) vad det är som skapar stress i ens vardag idag. Jag analyserade mitt arbete väldigt noga tidigt i min karriär genom att identifiera tidstjuvar, funderade på vilket veckoschema som passade mig bäst samt hur jag kunde hitta ett fungerande arbetssätt osv. För mig handlar det väldigt mycket om att känna att jag har kontroll över min egen kalender, om jag inte har det upplever jag stress. Andra kan uppleva mängden arbete som stressigt men det har jag aldrig gjort tack vare att jag arbetar strukturerat och med att förekomma situationer som kan uppstå. Genom att arbeta efter en årsplan känner jag en trygghet i att ”allt kommer att lösa sig” om jag bara gör det jag ska enligt min plan. 

Simon Svedlund 

Jag upplever personligen ingen särskild stress av att det t.ex är många möten eller att behöva jobba mer än heltid utan mer när affärer inte går ihop och man får ta del av kundernas stress och tar det till sig. Det är svårt att skaka av sig när barnfamiljer far ekonomiskt illa och ännu värre såklart när de kanske vänder frustrationen mot mäklaren. Jag hanterar och förebygger detta så gott jag kan med rak kommunikation i ett tidigt skede i processen för att ha rätt förväntningar och ibland även avstå uppdrag som inte känns rätt från början. 

Katarina Ljung 

Förr var jag inte särskilt bra på att hantera min stress och tog tidigare i min karriär åt mig mycket av det som hände i mina affärer. Med tiden fick jag lära mig att jag inte kan göra mer än mitt bästa och arbeta utifrån den strategi som ger bäst resultat. Vissa saker kan man inte påverka. När jag lärde mig att tänka så blev det lättare. Än idag när jag blir stressad (både positiv och negativ stress) målar jag bort stressen. Det är därför mitt hem alltid fylls med fler och fler färger. 

Skapad 22 februari 2024
Uppdaterad 22 februari 2024
Medlem Mäklarsamfundet