Mäklarsamfundet 100 år – magasinet
Nyhet Bransch 29 maj 2019

Storyn om en yrkeskår

I dagarna har alla medlemmar i Mäklarsamfundet fått en tidning skickat till sig. Det är inte vilken tidning som helst, utan ett magasin helt dedikerat till att berätta branschens och Mäklarsamfundets historia. Det är en berättelse om hur yrket förändrats, viktiga milstolpar och hur Mäklarsamfundet under hundra år funnits där för att underlätta mäklarnas vardag.

Varför grundades Mäklarsamfundet? Vad var egentligen Riksprovisionstaxan? Och hur har bilden av fastighetsmäklaren förändrats i media och opinion? Allt detta och mycket, mycket mer får du som medlem ta del av i magasinet om Mäklarsamfundets och branschens första hundra år. Arbetet med att ta fram magasinet har genomförts av Centrum för Näringslivshistoria (CfN) under ledning av kansliet. 

Som VD Björn Wellhagen konstaterar i magasinets inledande ord innebär en historieskrivning av det här slaget alltid att man tvingas prioritera, välja bort och välja väg. Det vi har försökt att fånga är hur fastighetsmäklarbranschens utvecklats i takt med samhället, hand i hand med konsumenterna och med nya tekniska möjligheter. Vi har velat visa hur lagstiftning och bostadspolitik förändrat och påverkat branschen, men också hur Mäklarsamfundet vågat satsa för att skapa bestående mäklarnytta. Där är historien om Hemnet och Mspecs två viktiga berättelser som ges utrymme i magasinet. Flera profiler i branschen och mångåriga medarbetare i Mäklarsamfundet får också sin rättmätiga plats i olika reportage och intervjuer. Vi tar även fram en jubileumsbok, som just nu är under produktion. Boken kommer inom kort att finnas för beställning till självkostnadspris på vår hemsida. 
 

Skapad 29 maj 2019
Uppdaterad 14 mars 2023
Mäklarsamfundet