Oskar Öholm
Nyhet Bransch 11 januari 2024

Lär känna Mäklarsamfundets nya vd Oskar Öholm

Den 8 januari tillträdde Mäklarsamfundets nya vd och koncernchef Oskar Öholm. Vi har bland annat frågat honom om vad som lockade med rollen, vad han planerar att ägna den första tiden åt och vad Mäklarsamfundet ska fokusera extra mycket på framåt.

Hej och välkommen Oskar! Vi börjar med den klassiska sportfrågan – hur känns det?

Det känns väldigt roligt att vara på plats! Framförallt känns det roligt att komma till en organisation med så många engagerade medlemmar och medarbetare.

Hur skulle du beskriva dig själv och din bakgrund?  

Sammanfattat är jag en person med stor erfarenhet av ledarskap i medlemsstyrda organisationer. Jag har arbetat med och runt fastigheter i över 20 år, på lite olika sätt. Först i den politiska sfären som borgarrådssekreterare i Stockholms stadshus och sedan som riksdagsledamot i Civilutskottet. Därefter som VD för branschorganisationen Fastighetsägarna Stockholm, med allt från bostadsrättsföreningar till stora kommersiella fastighetsbolag som medlemmar. Privat bor jag på Kungsholmen i Stockholm med fru och två små barn.

Vad var det som lockade dig med rollen som vd för Mäklarsamfundet?

Den praktiska insikten som fastighetsmäklare har om människors bostadsdrömmar och bostadsmarknaden i stort. Det är en kunskap som är värdefull för hela samhället. Sedan ska jag erkänna att jag alltid gillat mäklare, inte minst eftersom det ofta är entreprenörer med stort intresse för andra människor.  

Vad kommer du att ägna första tiden åt?

Jag hoppas kunna resa mycket i början och lära känna organisationen, medlemmarna och verksamheten. Jag har ju lyxen att komma till en välfungerande organisation, där fokus är att fortsätta vässa ett redan mycket starkt medlemserbjudande. Men i grunden är mitt uppdrag lika tydligt som det är utmanande: vi ska skapa förutsättningar för fler och goda affärer för Sveriges fastighetsmäklare.  

Det har varit kärva tider för många fastighetsmäklare under en period nu. Vad kan och ska Mäklarsamfundet som branschorganisation fokusera extra mycket på då?

Utvecklingen på bostadsmarknaden och minskat antal transaktioner har skapat ett tufft läge för många fastighetsmäklare, det kan vi också se svart på vitt i vår branschrapport som nyligen publicerades. En bra branschorganisation ska ge sina medlemmar både styrka och stöd och mitt absoluta fokus handlar om att nu leverera konkret och tydlig medlemsnytta. Det är alltid viktigt, men kanske än mer så i ett läge där marknaden är tuff.

Beskriv ditt drömboende!

Jag är väldigt mycket stadsbo och föredrar en tät rutnätsstad med småskalig fastighetsindelning, enhetlig höjdskala och tät blandning av bostäder och kommersiell aktivitet. Så för mig tickar lägenheten på Kungsholmen alla boxar!

Skapad 11 januari 2024
Uppdaterad 11 januari 2024
Mäklarsamfundet