Björn Wellhagen
Nyhet Medlem 20 augusti 2020

Nu startar vi upp igen!

Bästa medlem, 
Vi lever i en minst sagt omvälvande tid, men mitt i all förändring finns det ändå vissa saker som består. En sådan sak är människors behov av att flytta och byta bostad.

Så här långt tycks bostadsmarknadens motståndskraft mot viruset vara stark. Behoven finns där och affärer fortsätter att göras. Detta är till inte så liten del alla duktiga fastighetsmäklares förtjänst. Under våren var ni snabba med att erbjuda säkra och smidiga sätt att få köpare och säljare att mötas. Tack vare en snabbfotad bransch kunde den samhälls- och systemviktiga sektor som vi verkar inom ta sig igenom en första, påfrestande våg av smitta. Ingen kan veta hur marknaden utvecklar sig framåt, men klart är att många valt att se över sin boendesituation som en följd av Corona, och att detta för många också inneburit ändrade boendepreferenser.   

För Mäklarsamfundet har pandemin också förändrat en del, men mycket är trots allt som vanligt. Vi fortsätter att erbjuda er förstklassig medlemsservice genom våra jurister. En ny anställning på juristavdelningen efter Fredrik Aldmo är klar. Felicia Idbrant börjar den 1 september. Felicia kommer närmast från Familjens jurist. Henne får ni lära känna närmare i kommande nyhetsbrev och så småningom i den löpande telefonrådgivningen. Vi fortsätter också att bistå era kunder med information och vägledning genom Mäklarsamfundets kundvägledare. Möjligheten att vässa dina kunskaper och utveckla din kompetens genom Mäklarsamfundets utbildningar finns kvar, med den skillnaden att kurserna primärt kommer att hållas digitalt.   

Arbetet med opinionsbildning och påverkan tar inte heller paus på grund av pandemin. Vi fortsätter arbeta långsiktigt för ökad rörlighet och för att stärka branschens anseende. Under hösten kommer vi att lägga särskilt fokus på att lyfta frågan om att göra det tillfälliga undantaget från amorteringskravet permanent, eller att andra undantag eller lättnader införs för till exempel förstagångsköpare. Vi fortsätter också sprida kunskap om branschen hos beslutsfattare och medier. I höst kommer en ny upplaga av vår populära branschrapport Fakta & Nyckeltal. 

Som många av er säkert vet heläger nu Mäklarsamfundet nu Svensk Mäklarstatistik. Tack till er alla för att ni rapporterar in till Svensk Mäklarstatistik! Det är tack vare det som statistiken är den mest tillförlitliga som finns om prisutveckling på svensk bostadsmarknad. 

Vi har också startat ett utvecklingsbolag med mångårige styrelseledamoten Kenneth Ivarsson som VD. Utvecklingsbolagets fokus kommer att vara tjänste- och produktutveckling för att underlätta vardagen för Sveriges fastighetsmäklare och att tillgodose bostadskonsumenters behov av relevant information och data. Mellan Svensk Mäklarstatistik och utvecklingsbolaget finns stora potentiella synergieffekter. 

På grund av rådande läge kommer vi däremot inte att kunna genomföra den branschdag som planerats till den 6 november. Vi tittar just nu på möjligheten att skapa alternativ i form av främst digitala mötesplatser och medlemsevenemang under hösten.

Det bästa vi vet är när ni hör av er med frågor, tankar och förslag! Har ni idéer, synpunkter eller förslag på aktiviteter, frågor att uppmärksamma eller annat så tveka inte att höra av er!

Väl mött i höst, 
Björn Wellhagen, VD Mäklarsamfundet


 

Skapad 20 augusti 2020
Uppdaterad 3 mars 2023
Mäklarsamfundet