Johan Engström
Nyhet Medlem 28 januari 2021

Lär känna styrelsen: Johan Engström, vd Fastighetsbyrån

Vi fortsätter med vår intervjuserie där ni läsare får lära känna vår styrelse mer på djupet. Nu är det dags för Fastighetsbyråns vd, Johan Engström, att dela med sig av sina bästa tips till en nybakad fastighetsmäklare, spå branschens framtid och svara på om det egentligen är Hemnetknarkarna eller Mecklarna som är bäst.

Vem är du?

Jag är 57 år, gift med Susanne och har 3 barn (eller snarare vuxna barn). Har flyttat runt en del och har en situation idag där jag pendlar mellan Karlstad och Stockholm. Jag har ett brinnande sportintresse och utövar gärna skidåkning på längden och nerför, spelar även en del golf och paddel. I ungdomen var det mycket hockey som idag hålls vid liv som styrelseledamot i Färjestad sedan 11 år.

Vad har du för bakgrund i branschen?

Jag har under större delen av mitt yrkesliv jobbat i bank och mesta tiden i kontorsrörelsen där bostadsfinansiering varit en central del, så jag har haft mycket kontakt med fastighetsmäklare. De senaste åren i Swedbank jobbade jag på huvudkontoret med ansvar för bankens privat- och företagserbjudande. I den rollen låg även ansvaret för bolåneaffären och samarbetet med Fastighetsbyrån, där jag även satt i styrelsen under denna tid. Våren 2017 fick jag förfrågan att bli VD för Fastighetsbyrån, vilket kändes extremt spännande och jag gillar verkligen den här branschen och alla drivna kollegor. Jag var en kort period VD för Svensk Fastighetsförmedling i samband med den affär som ej blev av mellan SF och Fastighetsbyrån. Det kanske var där som jag fick den första inspirationen till att jag hamnade i branschen.

Vilka frågor brinner du för och vad vill du driva i din roll som styrelseledamot i Mäklarsamfundet?

Det finns flera frågor som känns extremt viktiga för oss. En är ju att vi mer och mer driver verksamhet i kedjeföretag och det är ju viktigt hur vi hanterar denna i utveckling även utifrån den enskilda mäklaren. Jag har under mina år i branschen träffat oerhört många kompetenta personer, men vi har en stor utmaning i att öka förtroendet för branschen och få en ännu tydligare förståelse för att vi är ytterst kompetenta rådgivare som kan ta betalt och kunna göra detta på ett transparent sätt. Det är även viktigt att effektivisera branschen så att vi kan lägga ännu mer tid på att vara professionella rådgivare i våra kunders största affär.

Branschen förändras och utvecklas hela tiden, vilka ser du som de riktigt stora framtidsfrågorna för fastighetsmäklarbranschen? 

Förtroendefrågan - och att på ett öppet och tydligt sätt kunna förmedla tjänstens innehåll och dess kostnader. Även hur vi klarar av att förändras och möta den framtida kundens krav, inte minst utifrån de nya aktörer som dyker upp i vår bransch. Vi har i dagsläget en stor styrka i att vi har kompetenta människor med en stark lokal förankring, detta måste vi i kombination med ett starkt digitalt erbjudande fortsätta att utveckla.

Ditt bästa råd till en nybakad fastighetsmäklare på väg in i branschen? 

Tänk långsiktigt och inse att det är ett yrke som kräver kompetens och erfarenhet. Skaffa gärna en mentor i branschen som du litar på och som kan stötta dig! Och välj chef och kontor med omsorg.

Det första du hade gjort om du var bostadsminister? 

Skapa en blocköverskridande arbetsgrupp för att se över bostadspolitiken i stort. Vi behöver ta ett helhetsgrepp och skapa fungerande och långsiktiga spelregler. Det är naturligt att andra frågor fått mer fokus det senaste året men det krävs insatser för att öka rörlighet, sänka trösklar för unga och andra som står utanför bostadsmarknaden och öka bostadsbyggandet. Enskilda åtgärder skulle vara att se över ränteavdrag och reavinstskatt. Det naturliga i detta lågränteläge vore att fasa ut ränteavdraget och samtidigt ta bort reavinsten. Då betalar man ju för sig medan man bor, men det finns ingen inlåsning om man behöver förändra boendet. Annars ser jag de unga och förstagångsköparna som den viktigaste gruppen att stödja. Kontantinsatsen och amorteringskraven är orimliga för denna grupp och det borde till exempel finnas en statlig lånemöjlighet till kontantinsats.

Faktaruta

Namn:  Johan Engström
Bor:  Karlstad/Stockholm
Familj: Gift med Susanne, 3 barn (21, 25 och 27 år)
År som aktiv i Mäklarsamfundet: 4år
Oanad talang: Ölhävning (fast det var länge sedan)
 
Antingen-eller frågor

Bostadsrätt eller villa? Både ock (tråkigt men sant, dessutom äger jag båda typerna)
Stockholm, Karlstad eller New York? Karlstad
Hemmakväll eller utekväll? Hemmakväll
Gymmet eller löpspåret? Löpspåret
Skräckfilm eller romantisk komedi? Romantisk komedi
Mecklarna eller Hemnetknarkarna? Mecklarna
 

Skapad 28 januari 2021
Uppdaterad 27 februari 2023
Mäklarsamfundet