Björn Wellhagen
Nyhet Medlem 9 september 2021

”Medlemsnyttan kommer alltid att vara viktigast”

Mäklarsamfundets vd Björn Wellhagen byter vid årsskiftet mötesrummen och fastighetsmäklarbranschen mot pensionärstillvaron och tid med familjen. Vi har pratat med honom om tiden hos oss, branschens möjligheter och utmaningar samt vad han – tillsammans med medlemmar och medarbetare – är mest stolt över att ha åstadkommit i rollen som vd.

Vid årsskiftet lämnar du din tjänst för att gå i pension. Hur kommer din nya tillvaro att se ut, tänker du dig?

– Det blir en stillsam pensionärstillvaro på alla sätt och vis. Jag och min hustru har gemensamt beslutat att vi ska pensionera oss för att få mer tid att göra saker tillsammans. Det kommer att innebära många resor, kvalitetstid på vårt sommarställe och en hel del tid med barnbarnen. 

Det låter härligt. Vad har varit det allra bästa med att vara vd på Mäklarsamfundet under dessa år?

– Helt klart att lära sig en ny bransch, det har varit väldigt kul. När jag lämnade min tidigare roll på Sveriges Byggindustrier (numera Byggföretagen) så trodde jag att branscherna skulle likna varandra mer. Men jag har lärt mig att fastighetsmäklarbranschen är unik och jag har haft förmånen att lära mig mycket, snabbt, genom trevliga medarbetare och personer i branschen. Att få så mycket ny kunskap och att behöva tänka nytt har varit väldigt inspirerande.

Vad kommer du att sakna mest?

– Naturligtvis kommer jag att sakna alla mina arbetskamrater, styrelsen och de jag har kontakt med i den dagliga verksamheten. Sedan har det varit kul att vara mitt i smeten, det händer saker runtomkring en hela tiden. Där kommer det att bli ett tomrum när jag har slutat och vi får se hur jag tacklar den utmaningen. Förmodligen genom att ta upp och odla mina hobbies fotografi och bridge, som jag inte haft samma tid för under de senare åren.

Vad har varit den största utmaningen som vd på Mäklarsamfundet?

– Vår expansionstakt. Vi har startat ett fastighetsbolag och köpt en fastighet, blivit ensam ägare till Svensk Mäklarstatistik och startat upp ett utvecklingsbolag. Det är ganska mycket på ett par års tid och att vara både vd och koncernchef har varit en bra utmaning. Det jag hela tiden haft med mig är att vi ska förvalta vår stabila ekonomiska bas på ett sätt som är ansvarsfullt och långsiktigt för den enskilda fastighetsmäklaren, istället för att bli fartblinda och smälla av ett fyrverkeri.

Och det mest minnesvärda?

– Det går inte att komma ifrån coronapandemin när jag får den här frågan då den ju slog till mitt under min tid som vd och därför har präglat den sista tiden här. Det finns verkligen ett före och efter corona och vi alla har blivit varse om hur snabbt förändringar kan ske. Vi har gått från att arbeta från kontoret hela tiden till att inse att det faktiskt går att lösa en del arbetsuppgifter på distans. Men jag måste ändå säga att jag saknar möten öga mot öga, den direktkontakten kan inte ersättas av någonting annat. 

Sedan kommer jag ju också naturligtvis att tänka på 100-årsjubileet. Det var en riktigt milstolpe i verksamheten och en fantastisk kväll för hela branschen.

Vad är du mest stolt över att ha åstadkommit?

– Vi har satt igång många projekt som bidrar med medlemsnytta, nu och i framtiden. Vi har en bra atmosfär på arbetsplatsen och det är jag väldigt glad för, jag hoppas att jag har varit med och bidragit till det. Dessutom är kommunikationen med styrelsen bra och vi är ense om de vägval som vi tagit och hur vi ska arbeta. Det om de stora ramarna. Sedan finns det förstås enstaka andra saker också, som till exempel att vi kunnat köpa ut Svensk Mäklarstatistik, samt att vi startat fastighetsbolaget och dessutom utvecklingsbolaget – digitalt är rätt väg att gå för branschen i framtiden, se bara hur t.ex Mspecs växer. Sedan vill jag tillägga att ingen är en ö, jag är snarare stolt över vad vi på Mäklarsamfundet har åstadkommit tillsammans.

På tal om framtiden: Hur ser du att Mäklarsamfundet utvecklas framåt, efter att du lämnat?

– Medlemmarna blir ständigt fler och koncernen blir bara större och större. Mycket kommer att handla om att tillvarata all den tekniska utveckling som sker i världen just nu. Med hjälp av den insikten så kan vi försöka titta runt nästa hörn och se vad medlemmarna kommer att behöva imorgon, om ett år eller ännu längre fram och genom den insikten skapa tjänster som är till nytta för dem. Just nu tittar vi på olika värderingstjänster i digital form samt hur man kan använda tekniska lösningar för att förenkla processer gällande penningtvättslagstiftningen. I övrigt har vi digitaliserat andra delar av verksamheten, till exempel utbildningserbjudandet och utvecklat vår närvaro i olika sociala kanaler.

Hur har branschen förändrats de senaste åren och vad ser du i spåkulan framåt?

– Framför allt så har det digitala, återigen, utvecklats enormt – särskilt i och med pandemin som drivit igång det. Det kommer bara att fortsätta och bli vardagsmat framöver – se till exempel på hur digitala visningar och digitala signeringar blommat fram även om det sistnämnda inte täcker alla delar i köpeprocessen. Kunderna kommer att uppskatta smartare och mer tidseffektiva lösningar och även om till exempel fysiska visningar har given plats också i framtiden så kommer vi att få se olika typer av komplement för smidigare bostadsaffärer.

Sist men inte minst – har du några kloka råd till oss som jobbar vidare här på Mäklarsamfundet?

– Titta alltid runt hörnet och möt medlemmarnas behov både idag och med framtiden i åtanke. Vi är en medlemsorganisation och medlemsnyttan kommer alltid att vara det allra viktigaste i vår verksamhet.

Tack för svaren Björn! Du har varit en uppskattad vd. Vi kommer att sakna dig och önskar dig en härlig pension efter årsskiftet.

Skapad 9 september 2021
Uppdaterad 24 februari 2023
Mäklarsamfundet