Jesper Litén
Nyhet Medlem 16 juni 2022

Lär känna styrelsen: Jesper Litén

Dags att lära känna det nyaste tillskottet till Mäklarsamfundets styrelse – den positiva värmlänningen Jesper Litén, som brinner för att göra varje enskild mäklares vardag bättre.

Vem är du?

Jag är en relativt glad och positiv värmlänning som sedan snart 20 år bott och verkat i Göteborg med omnejd.

Vad har du för bakgrund i branschen?

2005 flyttade jag som nyutbildad fastighetsmäklare till Göteborg för att jobba av mina studieskulder. Efter 6 månader träffade jag min fru på en söndagsvisning och blev fast. Sedan dess har jag hunnit med att arbeta som anställd fastighetsmäklare, varit kontorschef/ franchisetagare samt tillsammans en god mäklarvän startat upp och drivit ett av Göteborgs största fristående mäklarföretag under eget varumärke. De senaste åren har jag arbetat på Värderingsdata som ju är en aktör som sedan länge arbetar nära och i många delar tillsammans med mäklarbranschen.

Du valdes in i styrelsen vid årsmötet i maj år. Vilka frågor brinner du för och vad vill du driva i din roll som styrelseledamot i Mäklarsamfundet? 

Jag brinner för vår bransch rent generellt. Min förhoppning är att kunna driva frågor av branschenande karaktär. Sådant som Mäklarsamfundet kan göra för att höja branschens anseende och därigenom göra varje enskild mäklares vardag bättre. Bland annat frågan om fastighetsmäklares skriftliga värderingar och möjligheten att ta skäligt betalt för det jobb man lägger ned på dessa ligger mig varmt om hjärtat. 

Branschen förändras och utvecklas hela tiden, vilka ser du som de riktigt stora framtidsfrågorna för fastighetsmäklarbranschen? 

Jag tror mycket handlar om den fortsatta digitaliseringen. En hel del har ju redan hänt men jag tror vår bransch har mycket kvar att göra inom detta område. Även definitionen av den faktiska mäklarrollen, vad det är för tjänst vi levererar och vad det är för värde vi faktiskt skapar åt våra kunder tror jag kommer vara en stor fråga framöver. 

Ditt bästa råd till en nybakad fastighetsmäklare på väg in i branschen?

Var dig själv, tro på det du gör och var inte rädd att be dina kollegor om tips och råd. 

Sedan vill jag passa på att slå ett slag för de utbildningar och aktiviteter som Mäklarsamfundets kretsar anordnar runt om i landet. I mitt tycke är detta Sveriges bästa nätverk för fastighetsmäklare! Kan vara guld värt för såväl nya som etablerade mäklare att kunna träffas, byta erfarenheter och knyta trevliga branschkontakter även över varumärkesgränserna. 
 
Det första du hade gjort om du var bostadsminister?

Jag hade avskaffat alternativt kraftigt reducerat reavinstskatten för den som säljer ett boende man ägt i mer än 20 år och samtidigt köper ny bostad. Har träffat allt för många äldre genom åren som velat flytta till ett bekvämare mindre boende men som, när de räknar på det, hamnar i läget att den nya bostaden blir såpass mycket dyrare att man väljer att bo kvar i sitt "för stora hus". 

Faktaruta
Namn: Jesper Litén
Bor: I ett gammalt hus på Hisingen.
Familj: Fru, två barn och hund.
År som aktiv i Mäklarsamfundet: 17
Oanad talang: Rätt ok på att sy. lägga upp byxor, fixa gardiner etc..
 
Antingen-eller frågor

Bostadsrätt eller villa? Villa

Hemmakväll eller utekväll? Utekväll  

Gymmet eller löpspåret? Hemmakväll... 🙂

Skräckfilm eller romantisk komedi? Romantisk komedi
 

Skapad 16 juni 2022
Uppdaterad 20 februari 2023
Mäklarsamfundet