Mäklarpanelen
Nyhet Medlem 16 maj 2024

Mäklarpanelen: “Räntejusteringarna och pandemin har gjort något med människan”

2020-talet har varit minst sagt turbulent, med en pandemi, krig, inflation och räntehöjningar. Att bostadsmarknaden och fastighetsmäklaryrket påverkas mycket av vår omvärld har blivit glasklart. Men kan – och bör – man som fastighetsmäklare ständigt ta höjd för den insikten? Mäklarpanelen delar med sig av sina tankar.

Erika Aspenberg 

Att ständigt ta höjd känns inte hållbart utan mer något som skulle skapa en dold stress, men självklart har vi lärt oss en hel del utav de år som varit och om vi hamnar i liknande situationer har vi större tillit till att vi har både kunskap och verktyg för att hantera det. Därför kommer omställningen nästa gång inte vara lika dramatisk och gå snabbare, om vi ser till en pandemi.

Den skillnad det ändå gjort för oss är ödmjukheten inför att det kan svänga snabbt och i dialog med säljare som undrar om de ska avvakta med försäljningen har vi fler resonemang kring osäkerheten i att vänta och att vi faktiskt aldrig kan förutspå marknadsläget framöver.

Räntejusteringarna och pandemin har gjort något med människan, jag möter fler som gör livsstilsförändringar såsom att lämna storstan för att skapa en tryggare tillvaro med familjen på mindre ort och därmed fokusera mer på vad som faktiskt är viktigt i livet, de existentiella frågornas kraft har börjat slå igenom. Att tvingas se över sina levnadskostnader, krympa sitt boende och plocka bort lyxkonsumtionen för medelsvensson som förut levde med 1,12% i ränta till nu 4,9% har också i många fall varit nyttigt. Det trattar också ned till frågan över vad som faktiskt, på riktigt, är viktigt i livet.

Tyvärr kan vi se att det däremot har skapat en inlåsningseffekt för de som egentligen önskar gå skilda vägar, man har helt enkelt inte råd att göra det, det är såklart beklagligt. Likväl som en ensam förälder med barn inte har råd att bo kvar och där barnet riskerar att hamna i kläm, det skär ordentligt i hjärtat och har för mig som mäklare skapat relationer fulla av känslor och kraft i att kämpa tillsammans. Det gamla ordspråket som säger att det inte finns något ont som inte för något gott med sig gäller väl i detta fall. Vi har lärt oss något utav de senaste åren och blivit mer rädda om varandra. I det stora hela tycker jag det har skapat ett större mått av ödmjukhet och tacksamhet hos de människor jag möter och det visar på att vi ändå är väldigt anpassningsbara.

Guy Wallster 

Självklart ska man som fastighetsmäklare ta höjd för att omvärlden påverkar oss som yrkesgrupp. Priserna på bostäder påverkas av bl.a räntor, skatter, händelser i världen där viljan att göra en bostadsaffär kan förändras från dag till dag, och det påverkar hur man som fastighetsmäklare måste agera i olika situationer. Att vara påläst om marknadssituationen och omvärlden underlättar givetvis hur agerandet ter sig.

Jennie Bråthén 

Givetvis behöver man det! Covid var extremt men det händer hela tiden saker i vår omvärld som påverkar vår bransch. Jag brukar säga att omvärlden inte påverkar mina mål men den påverkar min strategi. Det gäller att hela tiden hänga med i tiden, vara lyhörd, tänka om och nytt och ta höjd för eventualiteter. Om vi tar med oss något från pandemitiden så är det väl den vetskapen?

Skapad 16 maj 2024
Uppdaterad 16 maj 2024
Medlem