Bostäder
Nyhet Press/Opinion 10 januari 2019

“Hyresregleringen måste bort också för gamla hyresrätter”

Regeringsförhandlingarna pågår för fullt och parallellt med detta pågår en debatt om hyressättningssystemet som är mer livlig än på länge. I dagarna argumenterade till exempel två välkända ekonomer på DN Debatt för marknadshyror i både nyproduktion och gamla hyresrätter.

<< Tillbaka till nyhetsbrev

I det långdragna politiska spelet om regeringsmakten har bostadsfrågan seglat upp som en av knäckfrågorna. Innan jul levererade Centerpartiet en kravlista till Stefan Löfven som de menade krävdes att förhandlingarna hanterade om Centern skulle ge Löfven sitt stöd. På listan fanns bland annat frågan om friare hyressättning i nyproduktionen. Som alla vet blev det inget av detta då, men mycket tyder nu på att intensiva förhandlingar mellan Centern och Socialdemokraterna pågår. Ett tecken så gott som något på detta var Hyresgästföreningens utspel i Dagens Industri nyligen. Där öppnade man för att diskutera en reformering av hyressättningssystemet - under förutsättning att det sker inom ramen för en större bostadspolitisk reform med fler frågor på bordet. Debatten om hyresmarknaden fortsatte i veckan med de tunga ekonomerna Lars Jonungs och Roland Anderssons utspel om hyresregleringen på DN Debatt. Där Centerpartiet krävt friare hyressättning i nyproduktionen argumenterar professorerna emeriti Jonung och Andersson för mer genomgripande krav. De vill se marknadshyror rakt av. Både i nyproduktionen och för gamla hyresrätter.

Att den svenska hyresmarknaden är gravt dysfunktionell vet vi sedan länge, och möjligen var inte just denna text ett exempel på nyans och kompromissvilja. Textens värde låg mer i de konkreta förslagen som professorerna lägger fram. Däribland det, möjligen ganska radikala, förslaget att legalisera köp och försäljningar av hyresrätter för att göra den idag svarta handeln vit. Läs och döm själva!

Läs debattinlägget här!

Skapad 10 januari 2019
Uppdaterad 14 mars 2023
Bostadspolitik