Jonathan Jutbo
Nyhet Bransch 11 mars 2021

”Spännande – inte skrämmande”

Att arbeta helt på provision är förstås någonting som det finns lika många åsikter om som det finns fastighetsmäklare. Mäklarsamfundet ville ta reda på hur branschens unga ser på lönemodellen och intervjuade studenten Jonathan Jutbo på SkandiaMäklarna i Sundsvall.

Vad har du, som ung och på väg in i branschen, för tankar kring fastighetsmäklarbranschens lönemodeller?
Att påbörja en ny karriär i ett nytt yrke där lönen är provisionsbaserad känns spännande för mig. När jag kliver in som ny i en verksamhet anser jag att inställningen är väldigt avgörande, för att det kommer spegla mitt resultat i arbetet. Därför väljer jag att kliva in med en positiv attityd och se det som en ny och rolig utmaning som kommer få mig att växa. Att se 100% provision som något spännande istället för något skrämmande, helt enkelt. Med den goda relationen som jag har med framgångsrika fastighetsmäklare i branschen är jag fullt medveten om vad som kommer krävas från min sida för att lyckas både karriärmässigt och lönemässigt. 

Vad finns det för för- och nackdelar med att arbeta helt på provision som majoriteten av alla mäklare gör idag? 
En fördel för mig med att arbeta helt på provision är att jag då har full kontroll över min inkomst, det är en otroligt stor morot att kunna känna att det hårda arbete som jag lägger ner lönar sig. 

Jag tror att nackdelen med att arbeta helt i provision för vissa är att det krävs stort eget ansvar över sitt arbete och planering. Har man inte den struktur eller självdisciplin för det ansvar som krävs kan det leda till stress angående privatekonomin. Sedan finns det inga garantier att man kommer lyckas som fastighetsmäklare, utan det krävs hårt arbete och bra struktur. Lyckas man inte få in de affärer som krävs är det lönen som blir drabbad då man arbetar med ren provision.

Har du upplevt att man tänkt och pratat om det här bland dina studiekamrater?
Hos mina klasskamrater har våra samtal handlat om pågående studier, uppstarten för oss som fastighetsmäklare och om mäklaryrket generellt. Det har varit lite fokus på specifika samtal om provision. Jag tror att en faktor till det är att alla vi studenter är fullt medvetna om att vi kommer kliva in på 100% provision då vi är färdigexaminerade. Jag vill istället lägga all min fokus på studierna och på min uppstart för att då dagen kommer och jag kliver ut på bostadsmarknaden har jag gjort allt i min makt för att vara den bästa möjliga fastighetsmäklaren jag kan vara som nyexaminerad. 
 
Vad upplever du att de flesta som är nya i branschen efterfrågar: Ren provision eller en del grundlön?
Många kan uppleva att det skulle vara en trygghet att ha en del grundlön istället för ren provision. Genom att ha en del grundlön kan man känna trygghet angående ens privata ekonomi även de månader då affärerna inte går som planerat. Jag personligen hade velat haft en garantilön under min uppstart som fastighetsmäklare och sedan kliva över till ren provision. Då kan jag lägga all min energi och fokus på att till exempel bredda mitt personliga varumärke och fokusera på att generera fler affärer, istället för att endast jobba för att få in pengarna. Med en garantilön som ny kan jag lägga all tid och fokus på kunden och bygga långvariga relationer istället för att endast arbeta för att få in kunden. 
 
Tror du att helt provisionsbaserad lön kommer att vara norm i branschen även i framtiden?
I framtiden tror jag att provisionsbaserad lön fortfarande kommer att vara norm. 

Jag tror att provision är en stor drivkraft för många etablerade fastighetsmäklare och jag tror att många mäklarkontor i framtiden vill att sina anställda ska gå på en provisionsbaserad lön.
 

Skapad 11 mars 2021
Uppdaterad 27 februari 2023
Utbildning Provision Branschen