Studentpanelen
Nyhet Bransch 15 december 2022

Studentpanelens tankar om provisionslön

Mäklarsamfundets studentpanel med Rebecca Behrendtz, Hampus Björkdahl och Jennifer Lagerstedt är tillbaka. Den här gången svarar de på vad de har för åsikter om provisionslönsmodellen. Hur ställer sig de unga som snart ska in i branschen till den tveeggade löneformen egentligen?

Jennifer Lagerstedt

Fastighetsmäklare har en annorlunda lönemodell, en modell som kan kännas både spännande men samtidigt lite nervöst. Jag tror att den provisionsbaserade modellen är den vanligaste eftersom det har varit den lönsammaste för mäklarna. Provision kan vara en bra morot och få mäklare att kämpa lite extra eftersom de vet att det kommer löna sig i slutändan. Däremot kan det självklart vara ett stressmoment i tuffare tider där marknaden är trögare. Samtidigt tror jag att det är viktigt som mäklare att planera och budgetera, gör man det behöver de svåra tiderna inte bli lika stressiga. En provisionsbaserad lönemodell kan också vara en bra indikation till kunderna att mäklarna kommer göra sitt bästa just eftersom deras inkomst hänger på deras prestation. 

Rebecca Behrendtz

Det är såklart både en piska och morot när det gäller ren provisionsbaserad lön. Som ny i branschen kommer det absolut vara en utmaning när de gäller lön, men man får vända det till något positivt och se det som en motivation till att jobba hårdare och prestera på topp! Jag har länge varit inne på att jobba med ett yrke där lönen grundar sig i provision och jag anser att det ökar arbetsmoralen hos de anställda. Att få möjligheten påverka sin egen inkomst i högre utsträckning är något jag faktiskt ser fram emot! 

Hampus Björkdahl

Jag ser det som både en fördel och en nackdel. Främst en fördel eftersom man i stor utsträckning kan påverka sin inkomst själv vilket känns väldigt motiverande. Såklart har jag tänkt på nackdelarna med att inte ha någon fast eller garanterad inkomst men samtidigt känns det lite som charmen med yrket. Däremot finns det väl generellt ganska stora nackdelar med mäklaryrket om man kollar på exempelvis pension. 
 

Skapad 15 december 2022
Uppdaterad 20 februari 2023
Studentpanelen Provision