Studentpanelen
Nyhet Bransch 23 mars 2023

Studentpanelen om arbetstiderna: ”Inga konstigheter”

Mäklarsamfundets studentpanel med Rebecca Behrendtz, Hampus Björkdahl och Jennifer Lagerstedt är tillbaka. Den här gången får de frågan om hur de ser på yrkets arbetstider – som ofta innebär helg- och kvällsjobb, samt förväntan från kunder på hög tillgänglighet. Är det något man som snart ny i yrket är helt okej med – eller tycker bör förändras framöver?

Rebecca Behrendtz:

Jag tycker inte det är några konstigheter med kvälls- och helgjobb så länge det finns en balans och att man har tid att återhämta sig! Jag tror det gäller att planera och strukturera sina dagar tydligt för att i den mån som går undvika att arbeta obekväma tider. Men det känns inte konstigt eller jobbigt att man kommer behöva jobba på kvällar och helger, så länge man sätter upp gränser för vad man tycker passar en själv. Jag tror att vi yngre generationer är mer öppna till att arbeta helger och kvällar, men så klart hade det varit skönt att veta att man är ledig varje helg! Men någonstans måste man ändå förstå att detta är ett yrke med kunderna i fokus och det är oftast på kvällar och helger de är lediga.

Hampus Björkdahl:

För min del har det alltid känts självklart att det finns en förväntan på kvälls- och helgjobb. Jag har alltid sett det lite som en del av yrket och har känt att det finns andra fördelar som väger upp för detta. Förväntan på tillgänglighet känns som en del i yrket som man lär sig hantera med tiden. Min känsla är att det är väldigt mycket upp till var och en. Sköter man sitt jobb på ett bra sätt så tror jag folk har respekt för att man inte alltid är tillgänglig. 

Jag tror inte att en ny generation av mäklare kommer förändra dessa förväntningar utan jag tror snarare det är nya digitala verktyg som kommer möjliggöra en annan typ av arbetssätt för mäklare. Visserligen kanske det finns en större benägenhet hos nya mäklare att ta till sig digitala hjälpmedel men i grund och botten tror jag det är digitaliseringen, inte mäklarna, som förändrar förväntningarna. 

Jennifer Lagerstedt:

Som student tror jag att man är väl medveten om de krav som ställs på helg- och kvällsjobb. Det känns nog ganska självklart för det flesta som studerar till mäklare. Personligen är jag inställd på det och ser det inte som något större problem. Däremot tror jag att det är något som i framtiden kommer förändras. Jag tror att den ständiga pressen på att vara tillgänglig och att yrket mer blir en livsstil än ett arbete kan vara en av anledningarna till att många mäklare inte orkar med och till slut slutar som mäklare. Kanske hade det, för mäklares hälsa, varit bra att ha vissa begränsningar gällande arbetstider och tillgänglighet. Något som kanske är lättare för en rutinerad, framgångsrik mäklare att upprätthålla än en nyexad mäklare som gör allt för att komma igång. 

Skapad 23 mars 2023
Uppdaterad 23 mars 2023
Studentpanelen