Studentpanelen
Nyhet Bransch 17 november 2022

Studentpanelen om yrkets tuffare sidor

Mäklarsamfundets studentpanel med Rebecca Behrendtz, Hampus Björkdahl och Jennifer Lagerstedt är tillbaka. Fastighetsmäklaryrket kan innebära långa dagar med helg- och kvällsjobb och en kundförväntan på ständig tillgänglighet. Den här gången besvarar studenterna om de tycker att utbildningen och branschkontakterna hjälpt dem att sätta rätt förväntningar på yrkets tuffare sidor.

Rebecca Behrendtz 

Redan innan jag började plugga hade jag en del insikt i yrkets förutsättningar, något som förstärkts efter påbörjad utbildning. Både genom föreläsningar från olika mäklarkontor och genom min praktik har jag fått en tydlig inblick och medvetenhet om exempelvis att jobb förekommer på både helger och kvällar. Det var faktiskt en av anledningarna till att yrket lockade, då jag vill ha varierade dagar som inte ser likadana ut. När jag pratat med äldre och mer erfarna mäklare är deras tips ofta att sätta upp gränser och har respekt för sin privata tid, något jag ska ta med mig! Men jag tror att en ny mäklare kan vara mer ivrig och ha lättare till att arbeta över på kvällar och helger, jämfört med de som har längre erfarenhet. Jag anser att jag fått en god bild av förväntningarna man har på sig som mäklare gentemot sina kunder.

Hampus Björkdahl

Från skolans sida pratas det egentligen ingenting om dessa delar av yrket och jag tycker inte att det pratas så jättemycket om detta bland klasskompisarna heller. Även om man innan utbildningen förstått att det ställs höga krav på tillgänglighet och arbete på kvällar samt helger så är det inte helt lätt att greppa vad det faktiskt innebär innan man gått bredvid en mäklare under lite längre tid. För egen del ser jag inte detta som ett problem. Jag har alltid varit inställd på att det är så och känner att mäklaryrket i övrigt har många fördelar som väger upp för detta. 

Jennifer Lagerstedt

Jag tycker att både skolan och de i branschen jag träffat har gett mig en bra bild över hur yrket är, både det positiva men också de mer krävande delarna. 

Det pratas mycket om det mellan oss studenter och många kan tycka att det känns olustigt att mäklare ska behöva vara uppkopplade dygnet runt. Samtidigt är det mäklare vi har valt att utbilda oss till, vi får då göra vårt bästa att sätta egna gränser. 

Förhoppningsvis kanske synen på mäklares tillgänglighet förändras med tiden och att även vi kan få en vilodag eller två.
 

Skapad 17 november 2022
Uppdaterad 20 februari 2023
Studentpanelen Fastighetsmäklare