Hemsökta hus
Nyhet Bransch 28 oktober 2020

Så vet du att huset du ska förmedla är hemsökt

Självspelande pianon, katter som jamar ilsket mot ingenting och hemelektronik som plötsligt får eget liv.

Att försöka förmedla ett hemsökt hus är ingenting för den lättskrämda fastighetsmäklaren – och då och då händer det faktiskt. Som tur är har Mäklarsamfundet samlat några vanliga varningsklockor så att du kan känna dig väl förberedd inför dina intag i halloweentider.

Husets historia och exteriör

Den som har sett sin beskärda del av skräckfilmer vet förstås att det finns en särskild typ av objekt som gastar, spöken, andar och annat övernaturligt gärna flockas till. Mäklarsamfundet manar därför till särskild vakenhet när det är dags för intag på ett klassiskt så kallat ”kråkslott”. Börjar det dessutom plötsligt regna och åska när man närmar sig entrén så är det kanske dags att fundera på om ett gammalt ouija-bräde från närmsta second hand-affär bör införskaffas.

Att ha koll på husets historia är förstås också ett klockrent stalltips. Det gäller inte bara dödsbon, ska du av någon anledning förmedla en ödslig och övergiven hotellokal i Oregon är det inte helt dumt att ha googlat ”Overlook Hotel” innan du far dit och förvånas över hur retlig dess gamla vaktmästare tycks vara.

Konstiga ljud

Spöken tycker av någon anledning om att retas med dig innan de går in för nådastöten, det är sen gammalt. Likt en mästerskurk i en superhjältefilm som alltid avslöjar sin plan för protagonisten innan den är fullbordad så verkar de som ännu inte vandrat vidare också vela ge dig en chans att bli lite förberedd. När ett piano helt plötsligt börjar spelas av sig självt på övervåningen, eller när Sonos-högtalaren går igång och dundrar ut ”Thriller” eller John Carpenters Halloween-soundtrack i huset bör varje fastighetsmäklare med någorlunda självbevarelsedrift ringa dit närmsta chef.

Suspekta artefakter

Fastighetsmäklare har koll på detaljer. De vet vad stuckaturer och sekelskiftesdetaljer kan innebära för prisbilden. Men man måste också ha ett öga för det mindre extravaganta såhär i halloweentider. Att andar kan dröja sig kvar vid specifika objekt är en typisk kliché och när du ser en mystisk bok med kusliga ritualer eller ett gammalt inramat foto från 1800-talet på en piga med bortbränt ansikte så bör du tänka längre än på hur du kan stajla bort det genom att hänga en snygg spegel där istället.

Håll koll på djuren

Så många filmliv hade kunnat räddas om kompisgängen som åker ut till suspekta stugor i skogen för att festa bara hade sett till att lyssna på djuren i närheten. Kraxar kråkor i en ohelig kakafoni varje gång du funderar på hur du ska skylta den förhäxade marken? Ställer sig husdjuren i ett hörn och morrar eller fräser mot ingenting? Då får du se till att ta med din tyngsta upplaga av fastighetsmäklarlagen till nästa besök så att du är redo att smacka en gast rakt i huvudet om en jobbig situation skulle uppstå.

Var noga med att kontrollera de undangömda ytorna

Vi förstår, en krypgrund i ett kråkslott mitt under mörka halloween är förstås inte lockande men är det någonting som skräckfilmer har lärt oss så är det förstås att det är där, eller på vinden, i förråd eller källaren som dolda fel av det mer otäcka slaget kan befinna sig. Se till att du upptäcker den vårtnäsade häxan som ondsint brygger fuktskade-brygder där innan kunden gör det. 

Vi hoppas att vår guide gör dig väl förberedd om du någon gång måste förmedla ett potentiellt hemsökt hus! Fastighetsmäklare måste utstå mycket, men ingen ska förstås behöva utstå mordiska demoner och bortkomna andar på jobbet. Glad halloween allihopa!
 

Skapad 28 oktober 2020
Uppdaterad 3 mars 2023
Fastighetsmäklare