Samir Badran
Nyhet Medlem 27 januari 2022

Samir Badran: ”Mitt fokus kommer att vara kvalitet framför kvantitet”

Med nästan ett decennium i nöjesbranschen bakom sig insåg Samir Badran att bekräftelsen inte gav honom någonting längre. Det var dags att göra en helomvändning. Som av en lycklig slump mötte han sin mentor Adam Farhoumand och bestämde sig för att bli fastighetsmäklare. Mäklarsamfundet har intervjuat Samir om studietiden, branschen och förstås – om vi kan förvänta oss en riktig mäklardänga någon gång i framtiden.

Hej Samir! Hur kommer det sig att du bytte karriärbana?

Jag har jobbat som artist och tv-profil i närmare tio år och hade mot slutet på många sätt nått toppen genom att ha varit med i alla stora svenska tv-program. Från dokusåpor till Fångarna på fortet, Let’s Dance, Talang och Melodifestivalen. Det har absolut varit roligt och gett mycket bekräftelse. I den så kallade ”kändisbranschen” är det vårt kapital – allt baseras på hur många likes du får och hur många tittare du har. Problemet med den här bekräftelsen är att den känns väldigt bra i början, men varje gång du får bekräftelse så blir effekten lite svagare. Den här jakten fick mig att börja må dåligt och jag hamnade i någon form av livskris.

Jag frågade mig själv om det här verkligen var det jag ville åstadkomma i mitt liv och började fundera över om det fanns någon naturlig förebild i nöjesbranschen – en person som mådde riktigt bra och som jag kunde eftersträva att vara som. För en sådan förebild är viktig att ha. När mitt svar blev nej så insåg jag att den här karriären inte gav mig någon glädje längre. Jag ville ha ett vanligt jobb och bli en vanlig människa igen.

Därför bestämde jag mig för att flytta hem till Linköping och göra en helomvändning. Men i min bostadsaffär så vände det. Jag träffade Adam Farhoumand och i vårt första möte så fann vi varandra – säljsnacket uteblev till stor del och vi pratade mer vänskapligt, om livet, mitt mående, mediabranschen och, förstås, fastighetsmäklarbranschen. Där och då började ett sug växa i mig – Adam verkade ha ett kul jobb och verkade må genuint bra.

När affären gått i hamn och jag var i Linköping så insåg jag att jag att det ju faktiskt var just fastighetsmäklare jag skulle bli. Jag ringde Adam och frågade hur jag skulle gå till väga och sen gick det helt plötsligt väldigt snabbt – jag startade i princip bara någon vecka efter, fick hem kurslitteraturen och började plugga stenhårt.

Hur var din studietid?

Det var givande direkt. Jag fick en helt ny känsla i kroppen och en kick i livet som inte gick ut på den där tomma bekräftelsen. På många sätt så sade jag upp hela mitt tidigare liv i samband med det här – musiken, alla samarbeten, fester… Ja, till och med vänner – det sistnämnda temporärt förstås. All min energi riktades mot att klara den här utbildningen.

Sen gick det dessutom riktigt bra! Jag märkte att allt flöt på och jag klarade kurs efter kurs. Det var förstås kämpigt i perioder. Men jag hade hela tiden siktet inställt på yrket och Unik Fastighetsförmedling – jag skulle bara klara det, hur många tiotimmarsdagar det än krävde. Så trots att jag inte är någon plugghäst, så lyckades jag väga upp det med en rejäl envishet och riktigt hårt jobb.

Vad har du fått för intryck av fastighetsmäklarbranschen hittills?

Det är ett roligt och riktigt häftigt yrke. Jag har förstås inte varit registrerad särskilt länge än och har precis kommit igång, men jag har haft en praktikperiod på nästan ett halvår och fått en bra inblick. Det som står ut är alla bostäder man får se – jag har länge haft ett bostadsintresse – och alla olika typer av människor man får möta.

Jag är dessutom en person som älskar team work och jag tycker att vi på kontoret verkligen har en teamkänsla. Alla hjälper alla och uppar varandra – vi vill att det ska gå bra för samtliga! Att se plugget löna sig och kunna svara kunnigt och insatt på frågor från kunderna blir också en riktigt härlig del av yrkesvardagen. Jag har min första visning på söndag och det kommer att bli guld.

På tal om yrkesvardagen. Finns det något som har överraskat dig i hur den ser ut?

Ja, en sak står ut. Fastighetsmäklaryrket innebär så otroligt mycket mer jobb än vad gemene man tror och tänker. Mina kollegor arbetar många och långa timmar och folk skulle bara veta hur mycket administrativ tid som läggs ned och vilken kunskap och expertis i så många områden som faktiskt krävs av oss fastighetsmäklare.

Kan du ta med någon egenskap eller erfarenhet från din tid som nöjesprofil i livet som fastighetsmäklare?

Det kan jag faktiskt! Folk kanske inte vet det, men i och med min karriär inom nöjesbranschen så har jag varit med i väldigt många olika förhandlingar. Det kommer att gynna mig som fastighetsmäklare. Jag har ju dessutom erfarenhet av att träffa otroligt många olika typer av människor och varit med om väldigt, väldigt mycket. Sist men inte minst så har jag jobbat upp mig från ingenting till någonting och det har lärt mig mycket om det personliga varumärkesbyggandet.

Du går från en krävande bransch till en annan. Vad har du för strategier för att kunna prestera varje dag?

Fastighetsmäklaryrket är absolut krävande – det finns hela tiden mycket som måste göras. Men jag vill skilja på stressigt och hetsigt. Så länge man som fastighetsmäklare planerar och lägger upp sina arbetsuppgifter på ett bra sätt så går det att hantera. Nöjesbranschen, däremot, är snarare hetsig. Att stå på scen och flänga runt i olika städer runtom i landet tär väldigt mycket på krafterna.

Utöver planering så försöker jag medvetet att ta en sak i taget och inte stressa upp mig. Jag ser till att ta vara på min tid och prioritera tjejen och hunden. Sen blir det också ett och ett annat spabesök!

Var är du om fem år?

Om fem år så är min ambition att jag förmedlar fler exklusiva objekt. Jag stänger inga dörrar, men det är i alla fall mitt mål. Sedan vill jag arbeta hårt och vara en fastighetsmäklare som fokuserar stenhårt på den enskilda kunden. Istället för att arbeta med många objekt samtidigt och riskera att göra ett sämre jobb, så vill jag ha en eller två kunder i taget och hjälpa dem fullt ut. Mitt fokus kommer att vara kvalitet framför kvantitet, helt enkelt.

Vad är ditt eget drömboende?

Får jag fantisera helt fritt så skulle jag, om det fanns, bo i ett hus eller radhus fem minuter från Stockholms innerstad med en del natur och helst gärna vattnet. Där skulle jag kunna ta långa promenader med hunden och åka motorcross. Jag gillar staden, men att bo nära centrum kan bli lite tröttsamt. Därför tror jag helt ärligt att mitt nästa boende kommer att vara lite längre från stan och lite närmre naturen.

Sist men inte minst – kan vi förvänta oss en riktig mäklardänga någon dag eller är den tiden helt förbi?

Oj! Det är inte omöjligt. Absolut inte. Nu blir jag nästan lite sugen på en fet technodänga. Jag ska höra med mina polare i musikbranschen så ser vi vad det landar i!

Skapad 27 januari 2022
Uppdaterad 20 februari 2023
Fastighetsmäklare