Alicia Königsson
Nyhet Medlem 1 november 2023

Sveriges yngsta mäklare - Alicia Königsson

Alicia Königsson är Sveriges yngsta mäklare någonsin. Med sina 19 år har hon redan hunnit arbeta som fastighetsmäklare i fyra månader. Vi har intervjuat henne om vägen in i yrket, om huruvida yrkesvardagen motsvarar förväntningarna och var hon ser sig själv om 5 år.

Du är Sveriges just nu yngsta fastighetsmäklare – och har dessutom slagit rekordet Sveriges yngsta fastighetsmäklare genom tiderna. Hur känns det?

– Jätteroligt! Klart att man är ju tävlingsmänniska och att vinna på att vara yngst bara genom att börja jobba med mitt drömjobb tidigt i karriären tackar man inte nej till. Däremot är min ålder inget jag direkt märker av i min vardag, väldigt få kunder frågar om min ålder och de få gånger det kommer upp så är det något som jag använder till min fördel.

Beskriv din väg in i yrket!

– Direkt efter studenten sökte jag in till fastighetsmäklarprogrammet på Luleå Tekniska Universitet och när antagningsbeskedet kom där i slutet av sommaren var det bara att packa ihop väskorna och ta bilen upp till Luleå. För mig blev det inte en så stor omställning att flytta eftersom jag bott hemifrån i stort sett sen jag började gymnasiet och Luleå ligger bara 3,5 timme från familjen i Umeå. Väl i Luleå så fick jag genom mäklarnas arbetsmarknadsdag träffa HusmanHagberg för första gången, cirka en månad in på utbildningen.

Jag kände från första stund att detta var det företag som jag ville jobba hos i framtiden och blev därför ambassadör för dem. Under studietiden gjorde jag praktik hos både Umeåkontoret och Luleåkontoret. Valet att stanna i Luleå var dock enkelt efter examen, förutom att jag trivs otroligt bra i staden och med mina fantastiska kollegor så kände jag att Luleå och Norrbotten är ”the place to be” i och med alla satsningar som görs på den gröna omställningen.

När insåg du att det var just fastighetsmäklare du ville bli – och vad lockade dig med yrket?

– Att jobba med människor har alltid varit en självklarhet för mig och mäklaryrket är ett mycket unikt yrke på många sätt eftersom man får vara med i en människas ofta största affär i livet. Säljet är absolut en stor del, men att förstå och kunna anpassa sig utifrån olika människor och deras situation skulle jag säga är den del av yrket som lockat mig allra mest.

Vilka är dina styrkor som fastighetsmäklare?

– Jag skulle säga att mitt genuina intresse för människor skiner igenom till mina kunder, det ger ett förtroende och en trygghet i att jag verkligen hjälpa dem genom att lägga upp en optimal försäljningsplan utifrån deras situation. Sedan är jag otroligt driven i att kunden ska bli nöjd, i en tuff marknad gäller det att jobba lite hårdare för att få ihop affärer och det är tid och energi jag gärna lägger ned för att få riktigt nöjda kunder.

Du har varit registrerad ett tag. Är yrkesvardagen som du föreställde dig eller är det något som skiljer sig från förväntningarna på något sätt?

– Eftersom jag varit med på kontoret här i Luleå i över ett år så har jag fått vara med både i en ”bättre” marknad och marknaden vi står i idag. Jag förstod tidigt att det skulle krävas mycket hårt arbete för att kunna etablera sig som mäklare på en ort med hög konkurrens och med många duktiga mäklare på en marknad som dessutom är väldigt tuff. Men jag tycker trots detta att jag kommit igång på ett bra sätt, jag har fått hela 20 uppdrag och 5 stycken sålda objekt.

Vilka fördelar ser du med att vara ung i branschen?

– Att vara ung i branschen skulle jag säga är en stor fördel eftersom man är i den delen av livet då man kan satsa allt på karriären samtidigt som det finns tid över för vila och reflektion. Man har inte samma livspussel som en person med barn och familj. Man har många år framför sig i yrkeslivet och har de bästa förutsättningarna att göra en raketstart!

Var ser du dig om fem år?

– Jag ser mig själv kvar i norr och på HusmanHagberg men med titeln franchisetagare. Utöver mäklaryrket har det alltid varit ett stort mål att bli en duktig företagare. Sedan är såklart ett stort mål också att vara en mäklare som folk pratar om och som folk känner till som ”den som gör det lilla extra”.

Skapad 1 november 2023
Uppdaterad 1 november 2023
Fastighetsmäklare