Guy Wallster
Nyhet Medlem 3 november 2022

Veckans medlemsröst Guy Wallsters bästa tips för en lång och aktiv karriär

Mäklarsamfundet har tagit ett snack med Guy Wallster, fastighetsmäklare och styrelseordförande mellan 2010 – 2013. Med över 40 år i branschen ger han sina bästa tips för en lång och aktiv karriär, samt råd till den fastighetsmäklare som inte varit med om den avvaktande marknad vi ser nu – vi frågar också hur han tycker att Mäklarsamfundet egentligen skött sig sedan hans ordförandeskap.

Hej Guy! Berätta om dig och din fastighetsmäklarbakgrund.

Hej! Jag startade mitt företag som 20-åring 1977, efter det att min far som var byggmästare tyckte att jag hade talang för försäljning och förmågan att möta människor på ett förtroendegivande sätt. Det har jag aldrig ångrat, och skulle jag fått leva om mitt liv, så skulle jag inte valt något annat yrke. 

Under mina 45 år som mäklare har jag hunnit med en hel del. Under 80–90 talet var jag delägare i en husfabrik och har sålt massor av hus på ritning (på den tiden ansågs inte detta som förtroenderubbande sidoverksamhet) samt etablerat sex försäljningskontor i forna Östtyskland efter murens fall för att sälja och exportera våra hus dit. I mitten av 90-talet kom ett nytt fenomen, Internet, vilket gjorde att jag hade förmånen att vara med om att starta upp mäklarkedjan Mäklarhuset i Sverige – och så vidare.

Jag har också varit styrelseordförande i Mäklarsamfundet och dess dotterbolag, suttit i Hemnets styrelse samt även i Svensk Mäklarstatistiks styrelse, varit president i NEU, Nordiska Ejedomsunionen, som verkar för samarbetet mellan de nordiska mäklarorganisationerna, samt f.n. ledamot i FRN.

Du var tidigare styrelseordförande i Mäklarsamfundet. Hur sköter vi oss egentligen?

Mäklarsamfundet har en viktig roll för vår yrkeskår och driver medlemmarnas intressefrågor på ett bra sätt och har så gjort i över 100 år. Jag tycker att Mäklarsamfundet har utvecklats på ett föredömligt sätt under åren, inte minst med kundvägledarna som hjälper konsumenter till rätta vilket uppskattas mycket av mäklarna. Dessutom juristavdelningen som ofta är remissinstans åt lagstiftare och myndigheter, och den gemensamma upphandlingen av ansvarsförsäkringar till medlemmarnas bästa.

Du är verksam i Täby & Danderyd – hur ser din lokala marknad ut just nu?

Precis som i övriga marknader är ”min” marknad avvaktande både vad gäller köpare och säljare. Det finns många anledningar till det, bland annat energipriserna som väntas öka radikalt, likaså räntan för att dämpa inflationen, börsens utveckling samt inte minst kriget i Ukraina. På den marknad jag verkar på är prisbilden på fastigheter en av de högsta i Sverige, och därmed finns också köpare och säljare som oftast har bra ekonomi. Säljarna behöver inte sälja av ekonomiska skäl vilket innebär att de avvaktar om de inte får rätt pris, och köparna, som ofta har sina besparingar på börsen avvaktar då börsvärdet gått ner den sista tiden.

Med 40 år i branschen har du varit med i både upp- och nedgångar. Vad skulle du ge för råd till en fastighetsmäklare som inte upplevt en svalare marknad tidigare?

Ett av de viktigaste råden är att ha tålamod. Sätt rätt förväntningar på slutpriset och värdera inte de objekt som ska säljas för högt. I en svalare marknad blir det sällan budgivningar, de spekulanter som redan sålt vädrar morgonluft om en bra affär för deras räkning och lägger inte sällan bud långt under det begärda priset. Det är nu som det skiljer sig mellan en mäklare som verkligen är aktiv, och en mäklare som är van vid att objekten nästa säljer sig själva. Med att vara aktiv menar jag att vara lyhörd för vad kunderna verkligen vill, att hålla kontakt med gamla säljare och köpare, gå på så många kundmöten som möjligt, och träna på hur man argumenterar i denna marknad och hur man bäst genomför visningar. Sen är det bara att nöta, nöta, nöta. 

Vad är dina bästa tips till den som vill ha en lika lång och aktiv fastighetsmäklarkarriär som du haft?

Har man bestämt sig för att det är detta är vad man vill hålla på med, så är det viktigt att man har roligt på jobbet, att vara nyfiken på allt som händer i branschen, gå på utbildningar, hålla sig uppdaterad och framför allt att alltid vara ärlig mot sina kunder och kollegor. Se varje förmedling som den viktigaste affären som finns, och gör allt du kan för att göra säljare och köpare nöjda. Då kommer de tillbaka när det blir dags att sälja nästa gång, de blir dina ambassadörer och rekommenderar dig till andra och bättre reklam går det inte att få.

Hur har branschen förändrats sedan du inledde din karriär som fastighetsmäklare?

Oj, det har hänt hur mycket som helst. När jag började min karriär i slutet av 70-talet fanns till exempel inte Internet. Jag skrev alla avtal på skrivmaskin med karbonpapper emellan så det blev fler exemplar.
Objektbeskrivningarna var utan bilder, det var bara faktatext, även dem skrivna med skrivmaskin. När jag skulle sätta in en annons i DN eller SvD ringde jag in till tidningens annonsavdelning och läste upp annonsen, varefter annonsen kom ut några dagar senare med endast text. Visningar skedde efter bokning med mig, vi hade inga öppna visningar och aldrig på en lördag eller söndag.

När sedan Internet kom och när Hemnet startades 1998, blev det en helt annan marknad, med bilder och en mycket snabbare process. En annan sak som förändrats är att när mäklarkedjorna började poppa upp, så blev också kontakten i branschen sällsyntare mäklare emellan. Utbildningskravet är helt annorlunda idag mot när jag började, och FMI fanns inte. Branschen hade ett oförtjänt dåligt rykte, och det tycker jag man kommit till rätta med nu.

Vad ser du är de stora framtidsutmaningarna för branschen?

Allt mer produkter och tjänster utförs på Internet idag, och jag tror att även vår bransch kommer att få ytterligare aktörer som erbjuder mäklartjänster via nätet. Utmaningen är inte att försöka stoppa den utvecklingen utan snarare vara en del av densamma. Vi är proffs och jag är övertygad om att fastighetsmäklarens kunskap och närvaro vid en fastighetsaffär kommer vara en viktig del även i framtiden. Att köpare och säljare behöver råd och tips om vad som är viktigt i en överlåtelse av en bostad, och förhandlingsförmågan är något som absolut kommer att efterfrågas. Utmaningen blir att kunna ta skäligt betalt för vårt arbete även i framtiden, trots att mycket av det arbetet vi gör idag sannolikt kommer kunna göras på nätet. En annan utmaning är att behålla duktiga mäklare i yrket – ersättningsnivåerna sjunker och den lönenivå som går att erbjuda mäklarna är förhållandevis låg i förhållande till utbildning och nedlagd tid, ofta på obekväm arbetstid, som erfordras.

Skapad 3 november 2022
Uppdaterad 20 februari 2023
Veckans medlemsröst Fastighetsmäklare