Jennie Bråthén
Nyhet Medlem 21 september 2023

Veckans medlemröst Jennie Bråthén: “Väl ute i verkligheten vantrivdes jag”

Jennie Bråthén är mäklaren som valde rätt utbildning – men fel nisch. Efter att ha stormtrivts under utbildningen märkte hon att allt jobb på kvällar och helger tärde på krafterna. När livet tog en oväntad vändning introducerades hon i stället till gårdsmäkleriet och hittade hem. Läs intervjun med Jennie där hon berättar om vilka egenskaper en gårdsmäklare bör ha, vilka fördomar hon möter och hur en vanlig arbetsdag ser ut.

Hej Jennie! Berätta om dig och din fastighetsmäklarbakgrund. 

Hej! Jag är gårdsmäklare, fotbollsmorsa och bondfru. Min familj och jag bor på en gård i Uddevalla, Bohuslän, där vi bedriver både jord- och skogsbruk. Jag registrerade mig som fastighetsmäklare 2008 efter 3 års studier på Högskolan Väst och började min karriär som bostadsrättsmäklare i Malmö. Sedan 2012 är jag anställd av Ludvig & Co och förmedlar och värderar gårdar och skogar i Bohuslän och Dalsland. 

Hur kommer det sig att du valde att bli just gårdsmäklare? 

Att jag ens utbildade mig till fastighetsmäklare var en serie av flera slumpartade händelser men väl på högskolan så kände jag att jag hittat rätt. Jag stormtrivdes på utbildningen, förälskade mig i branschen, men väl ute i verkligen så vantrivdes jag som fastighetsmäklare. Jag kämpade på men allt jobb på kvällar och helger samt att alltid vara tillgänglig tärde på mig. Efter ett par år kastade jag in handduken och lovade mig själv att aldrig mer mäkla. Istället skrev jag in mig på universitetet och läste en master i företagsekonomi och fick jobb på Ludvig & Co i Uddevalla (då LRF Konsult). Där träffade jag företagets gårdsmäklare och såg att deras jobb var något helt annat än det jag upplevt när jag förmedlade lägenheter och villor. Redan från starten av min anställning blev jag involverad i fastighetsförmedlingen, först som assistent och några år senare som mäklare. Idag vet jag att jag valde rätt utbildning, men fel nisch.

Vilka egenskaper tycker du att det är viktigt att en gårdsmäklare i synnerhet besitter? 

Utöver att vi behöver ha en kompetens och ett intresse inom jord och skog så behöver man ha en förståelse för hur och varför gårdar och skogar byter ägare. Den absoluta merparten av ägarna till dessa fastigheter ser sitt ägande som en förvaltning till nästa generation. Dom har inte för avsikt att någonsin sälja fastigheten på öppna marknaden. Istället byter merparten (75%) av fastigheterna ägare inom familjen eller mellan grannar och bekanta. Vi gårdsmäklare får förtroendeuppdraget att mäkla gårdar som har ägts av familjer genom generationer. Att fastigheterna ska säljas på öppna marknaden kan innebära alla möjliga typer av känslor för säljarna. Det måste man visa förståelse för, ge plats och tid för samtidigt som man med van och trygg hand leder dem framåt i processen. Som mäklare av jord och skog behöver man därför vara empatisk och arbeta mycket långsiktigt.

Vad upplever du, som inte är innerstadsmäklare, att det finns för fördomar om fastighetsmäklare som yrkesgrupp? 

Jag upplever att det finns fördomar om hur jag ska se ut och vara klädd. Kunders första intryck av mig är inte sällan när jag kliver ur min bil på deras gårdsplan. Och det händer att får jag en kommentar likt ”Du ser inte ut som en mäklare” följt av ett litet nervöst skratt. De kanske förväntar sig att jag ska komma klädd i kostym, lågskor och någon chick väska på armen? Jag klär mig efter mina kunder och jag märker att de slappnar av när de ser mig klädd i jeans, skjorta och Blundstone-boots.

Hur ser en vanlig arbetsdag ut för dig?

Mina dagar skiljer sig inte mycket från gemene mäklare skulle jag säga, mer än att den börjar och slutar lite tidigare. Jag har betydligt färre kvällsvisningar än fastighetsmäklare i stan. Och i och med att mina säljare inte sällan är över 65 och pensionärer så är det inga problem att ha intag lagom till 11-kaffet.

Hur ser din marknad ut just nu?

Marknaden för jord- och skogsfastigheter i Bohuslän och Dalsland är väl fungerande. Säljare och köpare möts och affärer blir gjorda. Det låga utbudet, närheten till kusten och större städer samt mindre räntekänsliga köpare gör att min marknad rör på sig även i sämre tider.

Skapad 21 september 2023
Uppdaterad 21 september 2023
Veckans medlemsröst