Ester Sundin Hemström
Nyhet Medlem 8 september 2022

Veckans medlemsröst Ester Sundin Hemström: ”Ta rubrikerna med ro”

Vi tog kontakt med norrlandskretsens ordförande Ester Sundin Hemström för att nysta i hur marknaden utanför Sveriges större städer ser ut just nu, hur en fastighetsmäklare ska tänka i lite tuffare tider och vad hon tror om marknaden några månader framåt i tiden.

Hej Ester! Kan du berätta om dig och din fastighetsmäklarbakgrund?

Jag har varit egenföretagare sedan barnsben. Jag startade mitt första företag som 11-åring och sålde då godisremmar på marknader och festivaler, ett koncept som höll i sig i över 20 år. Vid sidan av det så har jag sysslat med olika typer av försäljningsuppdrag och dessutom fått andra att sälja olika typer av produkter åt mig. Så att starta mäklarfirma har känts självklart redan från start.

2008 blev det verklighet och i dag har jag sex fastighetsmäklare och två assistenter på mitt kontor i Härnösand, som på den senaste Guldhemmet-galan fick det största priset man kan få – årets mäklarkontor. Resan dit började med den treåriga utbildningen vid Högskolan i Gävle som direkt ledde till min första anställning som fastighetsmäklare. Jag är också aktiv i Mäklarsamfundet och sedan några år tillbaka ordförande för norrlandskretsen, äger flera fastigheter, har en man och tre underbara barn.

Du mäklar i Härnösand, hur ser marknaden ut där just nu?

Det senaste halvåret har rubriker larmat om räntehöjningar och sjunkande bostadspriser. Men uppe hos oss i Härnösand värnar vi om att ta rubrikerna med ro. Det förändrade läget påverkar framför allt storstäderna där bostadspriserna är höga och kräver stora lån – en problematik som inte finns här på samma sätt, då vi rör oss i helt andra prisklasser. Så oavsett om räntan går från två till fyra procent så är det en låg ränta på Härnösands köpeskillingar – och till följd en låg oro.

Särskilt villamarknaden är fortsatt stabil. Vi ser många spekulanter på visningarna och i de allra flesta fallen blir det budgivning, framför allt när det gäller de fina och renoverade villorna. Kräver villan lite kärlek så har det dock blivit mer svårsålt på senare tid, med anledning av att byggmaterial blivit dyrare och svårare att få tag på.

Marknaden för fritidshus är också fortsatt stark i Härnösand och ligger fritidshuset dessutom vid vatten har säljaren absolut ingenting att oroa sig för. Däremot har marknaden för bostadsrätter förändrats – utbudet är stort vilket gör att du som säljare kan behöva räkna med en längre försäljningstid, med undantag för de större lägenheterna.

Hur skiljer sig generellt din marknad från, till exempel, Stockholms innerstad där krisrubrikerna haglar tätt just nu?

Härnösands marknad har alltid varit stabil och priserna har historiskt sett stigit lite varje år oavsett kategori. 

Du har varit verksam länge. Hur tycker du att man som fastighetsmäklare ska tänka när tiderna är lite tuffare?

Det viktigaste är att man som fastighetsmäklare ser till att vara tydlig mot både säljare och köpare så att de vet vad de kan förvänta sig. Alla behöver vi en bostad att bo i och allt säljs, förr eller senare – förändringen är temporär. 

Jag tycker att fastighetsmäklarna ska sträcka på ryggen under den här tiden och berätta om all den kunskap vi har – samt erbjuda rådgivning. Vi måste dessutom vara långsiktiga och uthålliga, jobba uppsökande mot kund och skapa riktiga relationsband. Fastighetsmäklare har en viktig position i den här tiden, det kommer att märkas och stärka vårt anseende. Samtidigt är det viktigt att poängtera att vi inte ser tecken på att vi kommer att hamna på de nivåer som under 90-talskrisen. Så återigen, ta rubrikerna med ro.

Vad skulle du ge för råd till köpare och säljare som är oroliga just nu?

Oroa er inte! Det är min genuina uppfattning. Gör man ändå det så tycker jag att man ska se till att skaffa rådgivning och se över de farhågor och den oro man själv känner. Ställ frågor och var nyfiken på det du är orolig för, så ska du se att det inte finns någon större anledning till att vara det.

Om du spår några månader i framtiden, hur tror du att marknaden kommer att se ut då?

Jag tror att vi kommer få en uppgång på marknaden inom en snar framtid igen. Vi har ett fantastiskt land och vi utvecklas framåt fort. Många fler kommer kunna äga sitt boende och fler jobb kommer att skapas. Vi kommer att lyckas bra!

Skapad 8 september 2022
Uppdaterad 20 februari 2023
Veckans medlemsröst