Glenn Hammarström
Nyhet Medlem 15 juni 2023

Veckans medlemsröst Glenn Hammarström: “Det borde vara högt på agendan”

Mäklarsamfundet har intervjuat Glenn Hammarström som är aktiv i Småland/Blekinge-kretsen. Han berättar både om sitt kretsengagemang och vikten av att nätverka och utbyta kunskap även med branschkollegor som är aktiva under andra varumärken, och vilka de viktigaste framtidsfrågorna för branschen är enligt honom.

Berätta om dig och din fastighetsmäklarbakgrund!

Jag har varit fastighetsmäklare i över 30 år och är idag ägare till en mindre mäklarfirma under eget varumärke med ytterligare två anställda. Jag gillar verkligen mitt jobb. Mäklaryrket var mitt tredje yrke och jag började hos min pappa som startade firman 1976. Vi är verksamma på en liten ort, 20.000 invånare i kommunen, och har nästan 50% av marknaden. En stor marknadsandel gör att vi får alla sorts uppdrag, villor, bostadsrätter, fritidshus, mindre gårdar och kommersiella fastigheter. Det blir aldrig tråkigt.

Du är yrkesverksam i Nybro – hur ser marknaden ut just nu?

Det är en avvaktande marknad med lite för få köpare. Vi gör affärer hela tiden men det är mycket längre processer än vad man varit van vid de senaste åren. Jag har varit verksam länge och tycker att det är lite likt 90-talet efter den fastighetskris som var i början av det decenniet. Men jag tycker ändå att det känns bättre nu än i vintras och är hoppfull inför hösten och framförallt nästa år då jag tror att det börjar röra på sig lite mer igen.

Du är engagerad i Småland/Blekinge-kretsen – vad kan du berätta om ditt engagemang där?

Jag är styrelseledamot och står som utbildningsansvarig men vi är en liten styrelse och hjälps åt med det mesta. Jag har varit med i kretsen sen jag blev mäklare och i styrelsen sedan… länge!

Jag har alltid sett det som givande och viktigt.

Varför är det viktigt att engagera sig i Mäklarsamfundets kretsar?

Kretsen är den plats man bygger nätverk och utbyter kunskap på oavsett vilket varumärke man representerar. Det är jätteviktigt. Känner man sina kollegor är det just det de är, inte konkurrenter.

Det är också via kretsen man gör sin röst hörd mot Mäklarsamfundet, med möjlighet att påverka.

Vad har kretsen i kikaren framåt, för den som är nyfiken på att deltaga under en aktivitet?

Vi brukar ha ett fysiskt möte på våren och ett på hösten. Efter uppehållet under pandemin har vi haft två välbesökta och mycket uppskattade möten, det senaste på Stufvenäs mellan Kalmar och Karlskrona.

Vi är en till avstånden rätt stor krets och har uteslutande heldagsutbildningar, nästan alltid med juridik kompletterat med något/några närliggande ämnen. Oftast är det med middag på kvällen och möjlighet till övernattning. Nästa möte kommer troligen att vara i oktober/november och mer i mitten av Småland.

Vilka är de viktigaste framtidsfrågorna för branschen, tycker du?

Påverka lagstiftare och fastighetsmäklarinspektionen. Vi skall ha ett rimligt ansvar. För information som vi vidareförmedlar, dokumentation mm. Det läggs mer och mer på fastighetsmäklaren. När vi gör fel skall det vara påföljder som är rimliga. Anställningsvillkor med någon form av trygghet för anställda fastighetsmäklare är också något som borde vara högt upp på agendan.

Skapad 15 juni 2023
Uppdaterad 15 juni 2023
Veckans medlemsröst Kretsar