Lavass Mäkleri
Nyhet Medlem 17 november 2022

Mingeltaktiken ledde till praktiken – via Stockholmskretsens föreläsning

Mäklarsamfundet har tagit ett snack med Eva Rundqvist, VD för Lavass Mäkleri och Anders Svennefalk som påbörjat sin praktik där efter att de hamnat vid samma bord på Stockholmskretsens evenemang på Historiska museet i oktober. De berättar om värdet av kretsträffar och att nätverka i branschen.

Hej Eva och Anders! Vilka är ni?

Eva: Hej! Jag heter Eva och är VD för Lavass Mäkleri AB, som startades för 4 år sedan. Vilket då blev det tredje mäklarbolaget jag är delaktig i här i Gustavsberg. Då vi inte tillhör en kedja har vi möjlighet att sälja i Stockholm med omnejd. Nyproduktion har varit en stor del av vår försäljning då Gustavsbergs befolkning har fördubblats under 1996–2022. Vi har samarbetat med många av de större byggherrarna såsom JM, Järntorget och IKANO. Jag har varit mäklare sedan 1991 och varit med i både upp- och nergångar. Idag sitter vi, 3 mäklare i nya, fina lokaler centralt i Gustavsberg.

Anders: Hej! Jag heter Anders och har arbetat inom IT-branschen sedan mitten av 90-talet. Sedan barnsben har jag haft en dröm om att arbeta med det personliga och nära som bostadsaffärer och mäklaryrket innebär. Redan 1989 gick jag faktiskt mäklarutbildningen i Norrköping under värnpliktstiden, men fick inte permission för tentamen så jag utbildade mig i stället senare inom ekonomi med strategi som inriktning. Nu har jag möjlighet att fullfölja min ungdomsdröm och kompletterar därför med de fastighetsmäklarrelaterade kurser jag behöver.

Berätta om hur ni möttes!

Anders: Vi träffades på Mäklarsamfundets utbildning på Historiska museet i mitten av oktober, arrangerat av Stockholmskretsen. Utbildningsseminariet började med en lunch i ”rundabordsmodell” och jag hade nöjet att få Eva och hennes kollega Annki vid samma bord. Värt att nämna att det även var flera trevliga mäklare vid samma bord. Då jag presenterade mig som student blev det en för mig mycket givande dialog. Dels var det spännande att få ta del av Eva och Annkis erfarenheter och det gav mig också självklart en möjlighet att berätta lite om mig själv och mina ambitioner med stundande praktik.

Hur kommer det sig att ni blev nyfikna på Anders?

Eva: Vi tyckte att det var intressant att Anders med sin gedigna arbetslivserfarenhet valt att utbilda sig till mäklare och vi båda kände att Anders som person skulle passa bra in på vår byrå. Att han dessutom gillar skärgården gjorde inte saken sämre.

Vad var det som lockade med Lavass Mäkleri?

Anders: Lavass Mäkleri intresserade mig då de är en liten men väletablerad mäklarbyrå med lång erfarenhet, brett kontaktnät och med en stark entreprenörsanda. Eva och Annki har även gedigen erfarenhet inom stora mäklarkedjor och inom fastighetsbranschen. Det känns riktigt roligt att få göra praktiken på en byrå som har den kompetensen och erfarenheten men också som jag känner har högt i tak. En viktig faktor är alltid personkemi och att det känns som att man kommer ha kul tillsammans i kombination med en hög ambitionsnivå och kreativt utrymme. Lavass är väletablerade i Gustavsberg och Värmdö vilket också fångade mitt intresse då jag på sikt har en liten dröm att etablera uppdrag även i skärgården. En fördel är också att Lavass inte är geografiskt begränsade för nya uppdrag, vilket jag tycker är positivt.   

Vad betyder Mäklarsamfundets kretsträffar för er?

Anders: Jag är ny medlem och nappade på ett studenterbjudande under en gästföreläsning av Mäklarsamfundet vid Gävle Högskola. Föreläsningen vid Historiska museet var min första kretsträff strax därefter. En fantastisk möjlighet att knyta kontakter som ny i branschen. Jag har upplevt ett mycket positivt bemötande och har en vilja att dela med mig av mina erfarenheter. Själv närvarade jag främst vid Historiska för att initiera möjliga kontakter och dialog gällande just praktikplats. Lunchen gav en bra förutsättning för sådan dialog. Lite tur var det att Eva hamnade vid samma bord med reellt intresse att utöka engagemanget på byrån, vilket följdes upp med besök hos Lavass kontor i Gustavsberg. Högre förväntan är svårt att ha på resultatet av ett nätverksevent, det känns riktigt bra och jag vill rikta ett stort tack till Mäklarsamfundet som skapar arenan. Vidare tycker jag innehållet på själva seminariet var mycket givande, med aktuella frågor. Det var ett nöje att lyssna på Magnus Bäckström och Niklas Rollgard, vilka föreläste på Historiska museet.  

Eva: Först och främst är dessa kurser viktiga för att hålla sig själv och företaget uppdaterat. Efter många år i branschen så vet vi att dessa föreläsningar och kurser är av högsta klass.
Som mindre mäklarbyrå är det också viktigt att träffa andra mäklare och höra vad som händer och sker på marknaden samt skapa nya kontakter och att få ett trevligt avbrott i vardagen. 

Vad vill ni skicka med för budskap till den som blir inspirerad av den här berättelsen?

Anders: I mitt fall vill jag starkt rekommendera studerande medlemmar att nyttja Mäklarsamfundets träffar för att knyta kontakter i branschen inför tex praktik. Ett råd är att gå själv med en målbild att just nätverka. Går man tillsammans med studentkamrater, vilket också är kul, är det bra att dela upp sig för att optimera möjlighet till nya kontakter. Var målmedveten och våga satsa på det du brinner för, det ger resultat.

Eva: Dessa träffar har under åren varit viktiga för vidareutbildning och inte minst för att skapa kontakter.
 

Skapad 17 november 2022
Uppdaterad 20 februari 2023
Kretsar