Simon Svedlund
Nyhet Medlem 1 juni 2023

Veckans medlemsröst Simon Svedlund: “Vågar man kanske kalla den lite ljummen?”

Vi har intervjuat Simon Svedlund, fastighetsmäklare i Göteborg och ansvarig för utbildningar och aktiviteter i Västsvenska kretsen. Han berättar om det stora evenemang som kretsen har i kikaren framåt, varför det är viktigt att engagera sig i kretsarna och vågar sig dessutom på ett rättframt uttalande om marknaden just nu.

Berätta om dig och din fastighetsmäklarbakgrund! 

Mitt första jobb var som diskare i Göteborg, men sedan växlade jag upp som telefonsäljare. Inte en sådan som ringer runt alltså, utan jag bokstavligen sålde telefoner genom att knacka dörr runt om i Göteborg. Efter att ha fått 99 nej minns jag glädjen av att till slut sitta och få en sign vid köksbordet hos en tacksam kund. Någonstans väcktes tanken att uppgradera till att bli fastighetsmäklare och jag gick min utbildning i Karlstad. Därefter har jag varit på livets hårda mäklarskola sedan 2010 där jag aldrig verkar bli fullärd.

Du är yrkesverksam i Göteborg – hur ser marknaden ut just nu? 

Marknaden har, tycker åtminstone jag, gått från iskall i höstas till bara kall nu under våren. Vågar man kanske till och med kalla den lite ljummen? Det som tog 2 veckor att sälja tar lätt 2 månader nu, det känner alla fastighetsmäklare till. Men det blir allt som oftast trots allt sålt till slut. Det kommer faktiskt en del spekulanter även om det fortfarande finns de som tror att Black Friday-rean från i november gäller än.  

Du är engagerad i Västsvenska kretsen – vad kan du berätta om det? 

Min roll i kretsen är att jag är Utbildnings-och aktivitetsansvarig vilket passar mig perfekt då jag triggas av utmaningen att göra den kanske lite kräsna mäklarkåren så nöjd att de går på våra aktiviteter. Till detta hör hemligheten att få med bra sponsorer som kan göra aktiviteterna lite festligare och mer minnesvärda. 

Varför är det viktigt att engagera sig i Mäklarsamfundets kretsar? 

Ett av Mäklarsamfundets viktigaste syften är att öka fastighetsmäklarnas anseende. Att vara engagerad i Mäklarsamfundets aktiviteter överlag är därför viktigt då det per automatik gynnar detta. Är du, exempelvis, på en AW med dina branschkollegor och träffar lite andra trevliga fastighetsmäklare så är det lite lättare att ta ett samtal till någon av dem när du ska ut med en bostad i samma område, istället för att bara blint lägga ut vilket gör att någon av er får en trög försäljning. En bättre branschsämja gynnar kunden vilket gör att det blir mindre risk att kunden blir missnöjd.

Vad har Västsvenska kretsen i kikaren, för den som är nyfiken på att deltaga under en aktivitet? 

Det absolut viktigaste att lägga på minnet är nästa årsmöte. 23 maj 2024 - då ses vi i Göteborg. I sann mäklaranda kommer vi göra vårt yttersta för att överträffa era förväntningar så missa inte det - save the date!  

Vilka är de viktigaste framtidsfrågorna för branschen, tycker du? 

Har vi något att säga till mot ekonomiska förvaltarnas påhittade mäklaravgifter - var går gränsen? Hur kan vi i branschen lära oss att ta bättre betalt för våra tjänster - alltifrån värdering till förmedling? Om denna tröga marknad blir väldigt långvarig - kan exempelvis startkostnad, uppsägning av uppdragskostnader, kostnad för ekonomiska förvaltaren och så vidare vara något branschen kan titta mer på? Det är de stora frågorna enligt mig!

Skapad 1 juni 2023
Uppdaterad 15 juni 2023
Veckans medlemsröst Kretsar