Anders Larsson
Nyhet Medlem 10 mars 2022

Veckans medlemsröst Anders Larsson: ”Förväntan på tillgänglighet ökar varje år”

Mäklarsamfundet har tagit ett snack med Visbymäklarnas Anders Larsson. Han ger svar på vad som får honom att känna sig extra stolt över att vara fastighetsmäklare, den största utmaningen i vardagen och läget på Gotlands marknad just nu – när kriget mellan Ryssland och Ukraina härjar.

Hej Anders! Vem är du och vad har du för bakgrund?

– 53-årig man, gift med två tonårsbarn, bosatt i kedjehus i utkanten av Visby. Bred bakgrund med arbeten som bl.a. brandman, ambulansförare, reseledare, säljledare, utbildare, VD för utbildningsföretag m.m.

Varför valde du att bli fastighetsmäklare?

– För att fastighetsmäkleri kändes som att fritt och utvecklande arbete där man får hjälpa människor i en stor livsförändring

Du mäklar på Gotland, hur är läget på marknaden nu?

– Precis just nu så känns det som om vi står i en brytpunkt mellan en pandemi och en stor internationell konflikt/krig. Vi har haft två förvånansvärt bra år som inte gick att förutspå och nu står vi inför ett vägskäl igen.

Hur skiljer sig Gotlands bostadsmarknad från andra delar av Sverige?

– Tror inte den skiljer sig så mycket faktiskt. Gotland är som en miniatyr av Sverige, där vi har det mesta. Vi har en permanentmarknad som spänner från Stockholms innerstad till Norrlands inland och allt däremellan samt en fritidshusmarknad där även Båstad, Stockholms skärgård och Söderlen finns representerade.

Hur tror du att det nuvarande världsläget kan komma att påverka Gotlands marknad kort- och långsiktigt?

– En oerhörd svår fråga att svara på. För att citera Jan Eliasson som talade i Almedalen i dagarna om kriget i Ukraina och hur han tror att det kommer att sluta: ”Det vore förmätet av mig att ha någon åsikt.” Ingen kan förutspå vad som kan hända nu, varken i världssituationen eller på fastighetsmarknaden. Vi vet att osäkerhet är det värsta vi kan ha, både som människa i stort och för parterna på bostadsmarknaden. Det enda vi kan göra nu är att hjälpa till så gott vi kan, förslagsvis genom att vi som företagare och privatpersoner skänker pengar till UNHCR och UNICEF. Akelius foundation dubblar bidragen som kommer in under mars månad, genom att skänka pengar hjälper vi invånarna i Ukraina, Roger Akelius att bli av med sin förmögenhet och faktiskt också vår egen situation. Som ett Kinderägg, tre önskningar i en.

Har du givet nuvarande läge märkt någon skillnad i beteende eller frågor från spekulanter, säljare och köpare?

– Ja, framförallt spekulanter är tveksamma att ge sig in i affärer med hänvisning till rådande läge.

Vad är den största utmaningen i din vardag som fastighetsmäklare?

– Att få ihop tiden och hålla balansen mellan arbete och privatliv. Förväntan på att alltid finnas tillgänglig och kunna agera oavsett tidpunkt på dygnet ökar för varje år.

Finns det något eller någon situation som får dig att känna extra mycket yrkesstolthet?

– När kollegor prioriterar långsiktighet och etik framför genvägar och kortsiktig ekonomisk vinning.

Varför är det viktigt att som fastighetsmäklare vara medlem i Mäklarsamfundet?

– Att snabbt och enkelt kunna få ett bollplank när det gäller kniviga juridiska frågor oavsett om det gäller fastighetsrätt, penningtvätt eller funderingar kring fastighetsmäklarlagen. Att alltid ha tillgång till ett stort nätverk av kollegor är också viktigt för oss som inte är kedjeanknutna.

Vad tycker du är viktigt att Mäklarsamfundet prioriterar och arbetar med?

– För stunden är framförallt två saker viktiga. En bättre och mer konstruktiv dialog med FMI samt en fundering på om det inte är dags att avyttra en del Hemnet-aktier för att tillföra medel till IT-utveckling i allmänhet och till Mspecs i synnerhet.

Tack Anders!
 

Skapad 10 mars 2022
Uppdaterad 20 februari 2023
Veckans medlemsröst