Alexander Vasic
Nyhet Medlem 16 maj 2024

Veckans medlemsröst Alexander Vasic: “Alla skulle må bättre av en fast minimilön”

Mäklarsamfundet har intervjuat Alexander Vasic, verksam i Göteborg. Han berättar om en marknad som kanske sakteligen börjar skifta från köparens till säljarens, om det bästa och det mest utmanande med att vara fastighetsmäklare och hur han tycker att man bör tackla branschens stora utmaningar.

Hej Alexander! Berätta om dig och din fastighetsmäklarbakgrund. 

Hej! Jag gick från att vara servicetekniker på Canon till att börja studera som fastighetsmäklare 2003. Så mitt byte av bransch var från maskiner, till bostäder. I dag jobbar jag på Västsvenska Fastighetsbyrån – som jag startade upp med Jesper Litén – och är specialiserad på bostadsrätter, villor och radhus. På fritiden tycker jag om träning, yoga, resor och umgänge med nära och kära.  

Vad är det bästa med att vara fastighetsmäklare egentligen?

Det bästa med att vara fastighetsmäklare är friheten och att kunna planera sin vardag på egen hand. Det är ett varierande jobb där den ena dagen inte är den andra lik och det trivs jag med. Att vara fastighetsmäklare är en livsstil som innebär att vara tillgänglig nästan hela tiden och att få frågor om bostadsmarknaden, priser, försäljning och räntor – oavsett var man befinner sig.

En annan sak jag tycker om är att jag får möjligheten att hjälpa och guida människor i olika faser i livet. När man flyttar ihop, går skilda vägar, vid dödsbo eller kanske en förstagångsköpare som gör sitt livs största affär.

Du är verksam i Göteborg. Hur ser din lokala marknad ut just nu och märker du av att marknaden vaknat till?

Vi har märkt att det finns ett större intresse på alla bostäder vi lägger ut, om man jämför med för till exempel sex månader sen. Det kommer också fler spekulanter på visningarna. Många spekulanter är dock fortfarande väldigt försiktiga och avvaktande – inte riktigt redo att köpa just nu. Många tittar och väntar in räntesänkningarna, helt enkelt.

Jag tror att köpkraften kommer att vända i takt med att räntesänkningarna tar fart. Det känns som att det börjar svänga från att ha varit köparens marknad i cirka två år till att det börjar bli säljarens marknad igen.

Vad är det mest utmanande i din fastighetsmäklarvardag?

Att vara spindeln i nätet och att alltid vara tillgänglig för att svara på sms, mail och samtal. Det har också varit utmanande att jobba på enbart provision under en period där marknaden har varit tuffare.

Vad anser du vara den viktigaste branschfrågan framåt och hur kan branschen tackla den?

Jag tycker att vi i branschen bör bli bättre på att ta mer betalt för våra tjänster, såsom till exempel jurister. Vi borde sluta med att bjuda på bankvärderingar, börja fakturera kunden för fotograferingar och annat arbete man lagt ned på bostaden om kunden väljer att säga upp förmedlingsuppdraget. Vi borde också sluta sänka vårt arvode bara för att få in bostaden.

Jag tror att alla skulle må bättre av att man inför en fast minimilön med större delen provision, såsom det brukar se ut inom säljyrken. Då hade fler fastighetsmäklare stannat kvar och inte bytt bransch. 

Skapad 16 maj 2024
Uppdaterad 16 maj 2024
Veckans medlemsröst