Mathilda Raninger
Nyhet Medlem 17 november 2022

Veckans medlemsröst Mathilda Raningers tips på svalare marknad

Den här veckan har Mäklarsamfundet intervjuat Mathilda Raninger från Linköping, verksam fastighetsmäklare sedan 24 år tillbaka. Hon berättar bland annat om hur en fastighetsmäklare som inte tidigare mäklat på en avvaktande marknad ska tänka och agera i rådande läge.

Berätta om dig och din bakgrund som fastighetsmäklare

Jag har jobbat som fastighetsmäklare i stort sett hela mitt yrkesverksamma liv. Sedan 2015 har jag varit anställd på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling i Linköping. Jag är uppväxt i en mäklarfamilj där min pappa drev egen byrå i Linköping och jag har även varit verksam i familjeföretaget. Hela min karriär har jag jobbat i Linköping, både som kontorsägare och anställd mäklare.

Du har 24 år i branschen – vad är ditt bästa fastighetsmäklarminne?

När jag var strax över 20 år bestämde jag mig för att satsa som fastighetsmäklare och började jobba med detta helhjärtat 1998. Hela min karriär har kantats av många fina förtroenden från kunder, lyckosamma försäljningar och glädjefyllda minnen. Ett starkt minne är en särskild säljare, jag hjälpte att förmedla hennes gård strax utanför Linköping vilket har lett till en mycket fin vänskap. 

Som erfaren fastighetsmäklare har du gått igenom både heta och svala marknader. Vad är ditt bästa tips till en fastighetsmäklare som inte tidigare mäklat på en så avvaktande marknad som vi ser idag?

Att vara fastighetsmäklare handlar om att bygga förtroende hos kunden och marknaden. Den uppgiften är viktig oavsett hur marknaden ser ut för tillfället. Jag bygger förtroende genom att vara otroligt engagerad. Se till att känna empati för kunderna och en förståelse för deras situation – handla från hjärtat och var ärlig i alla lägen. Förmedla en tydlighet mot både köpare och säljare. Sätt gränser mot dåligt beteende och gör alltid ditt yttersta för kunden – det lönar sig alltid.

Vad säger du till oroliga köpare och säljare?

Jag hjälper dem förstå att även i dåliga tider så ska man följa sina behov. Man köper och säljer på samma marknad. Säljer du en bostad på en svag marknad så köper du även på en svag marknad och tvärtom. Att välja att äga sin bostad är i stort sett alltid ett långsiktigt åtagande. Under den perioden som du äger din bostad så kommer du möta högkonjunktur och lågkonjunktur. Högre räntor och lägre räntor. Det jämnar ut sig över tid. Det har visat sig att det i stort sett alltid varit väldigt lönsamt, och ett viktigt steg i livet för att få en bra ekonomi, att köpa sin bostad.

Du mäklar i Linköping. Vad kan du säga om den lokala marknaden just nu?

Linköping är en expansiv stad med gott om arbetsplatser och ett universitet som drar stor inflyttning. Visst är marknaden lite avvaktande nu men Linköping är definitivt en tillväxtregion. Det tar lite längre tid till avslut men allt säljs till slut. Det viktiga är att med lite envishet och entusiasm jobba för en stark matchning mellan köpare och säljare.

Har du någon framtidsspaning du vill dela med dig av?

Absolut har jag det. Säljare och köpare kommer alltid ha ett behov att byta bostad genom olika skeenden i livet. Vi har sett en utveckling där svensken prioriterar sitt boende mer och mer. Den trenden är jag övertygad om kommer att fortsätta även framöver. Det nya beteendet att jobba hemifrån gör också att många utökar önskelistan för sitt boende – hemmakontoren är här för att stanna och gör att många känner behov av att byta bostad. Den unga målgruppen idag söker sig inte alls till storstaden på samma sätt som min egen generation gjorde utan startar sitt liv på mindre orter vilket gagnar Linköping och dess kranskommuner.

Skapad 17 november 2022
Uppdaterad 20 februari 2023
Veckans medlemsröst Marknaden