Björn Wellhagen
Nyhet Press/Opinion 13 januari 2022

Små prisrörelser avslutade bostadsmarknaden 2021

Under december var bostadsrättspriserna oförändrade medan villorna minskade med -1% på riksnivå. Sett till helåret 2021 steg priserna i riket med +7% på bostadsrätter och +13% på villor, skriver Svensk Mäklarstatistik i ett pressmeddelande. ”Både villa- och bostadsrättspriserna blir oförändrade när vi summerar första kvartalet” 2022, kommenterar Björn Wellhagen, VD Mäklarsamfundet.

Svensk Mäklarstatistik presenterade i dag prisstatistiken för december månad i ett pressmeddelande.

–    December brukar präglas av stillastående priser vilket de gör i alla redovisade områden förutom i de centrala delarna av Stockholm där bostadsrättspriserna ökade med +2%. Inte sedan 2016 har vi sett en så pass hög nivå på decembersiffrorna. Prisutvecklingen på årsbasis varierar mellan +6%, som vi ser i Stor-Göteborg och Stor-Stockholm, till +11% i centrala Stockholm, säger Hans Flink Affärsutvecklingschef på Svensk Mäklarstatistik.

Under senaste månaden gick villapriserna ned i Göteborgs- och Malmöområdena medan de var oförändrade i Stor-Stockholm. Sett till prisutvecklingen på årsbasis ökade storstadsområdena mellan 12% och 13%.

–    Sett över hela året är det villorna som ligger i täten för prisutvecklingen, men i december var det istället den dyraste bostadsrättsmarknaden i hela landet, centrala Stockholm, som ökade mest. Enligt vår senaste enkät så tror en stor majoritet av Mäklarsamfundets medlemmar att både villa- och bostadsrättspriserna blir oförändrade när vi summerar första kvartalet, kommenterar Björn Wellhagen, VD Mäklarsamfundet.

Läs hela pressmeddelandet från Svensk Mäklarstatistik här.
 

Skapad 13 januari 2022
Uppdaterad 20 februari 2023
Svensk Mäklarstatistik Bostadspriser Marknaden