Hans Flink
Nyhet Press/Opinion 18 november 2021

Vad alla fastighetsmäklare borde veta om bostadspriserna

Ibland verkar det som att bostadspriserna går upp och ned samtidigt. Att försöka förstå det kan ge vem som helst huvudvärk. När det gäller statistik så är källa och metod A och O. Här reder Hans Flink från Svensk Mäklarstatistik ut allt du behöver veta om bostadsprisstatistiken.

”Svensk Mäklarstatistik baseras på kontraktsdata direkt från mäklarsystemen. Det gör siffrorna både aktuella och trovärdiga. Dessutom är det den mest heltäckande statistiken eftersom även de affärer som görs off-market finns med. Allt tack vare fastighetsmäklarbranschen, som bidrar med stort samhällsvärde genom sin inrapportering.”

Så sammanfattar Hans Flink, Försäljnings- och Affärsutvecklingschef på Svensk Mäklarstatistik, det unika med bolagets siffror över bostadsprisernas utveckling. Intresset för bostadspriser är stort bland medier, beslutsfattare och allmänheten. Därför är det inte förvånande att det finns flera aktörer som vill göra anspråk på att visa hur bostadspriserna utvecklas. Men det finns stora skillnader i metod och tillförlitlighet, som är viktiga att ha koll på. I den här intervjun reder Hans Flink ut det viktigaste.  

Hur kan bostadspriserna gå upp enligt vissa siffror samtidigt som de går ned enligt andra? 

-    Att det kan vara olika beror på metodskillnader, områdesurval och tillvägagångssätt. Vissa aktörer samlar in sin data genom att skrapa mäklarföretagens hemsidor där de tar objektsinformation och budlistor, där sista budet anses vara slutpriset. Som ni alla vet kan det ibland bli ett annat slutpris än det sista budet på hemsidan. Ett ännu större problem för de som baserar sin statistik på annonserade objekt är att de helt missar allt som sker ”off-market”. 

-    I vissa områden och tider är underhandsförsäljningen omfattande. Eftersom vi får in kontraktsinformationen är vi inte alls beroende av om objekt har annonserats eller om det varit bud eller inte. Vill man ha korrekt statistik baserat på de verkliga kontraktspriserna är det alltså statistik från Svensk Mäklarstatistik som gäller. 

Vad finns det mer som skiljer era siffror från andra källor?

-    All vår statistik utgår från kontraktstillfället, det innebär att den är högst aktuell. Jämför man statistik baserad på lagfarter, som är baserad på tillträdesdagen, kan det bli många månaders fördröjning i statistiken. För oss är det viktigt att spegla hur marknaden ser ut när affärerna görs upp och det är vid kontraktstillfället. Så några dagar efter månadens slut publicerar vi färsk statistik baserad på nyligen slutna kontrakt.

-    Aktörer som både skrapar annonser och blandar det med inköpt lagfartsinformation gör ett stort misstag då informationen härrör sig från helt olika tidsperioder. Ett skrapat pris nu i november som blandas med lagfart som har tillträde i november blir äpplen och päron. Lagfartens affär, kontraktet, skedde förmodligen i maj-juli. Vill man ha information om marknadens klimat just nu är det ingen idé att studera statistik baserad på tillträden. Så för mäklare och alla som är intresserade av priser och prisutveckling i sin kommun är det vår statistik som gäller.

Vad har fastighetsmäklarna för nytta av er?

-    Eftersom vi är den enda aktören med statistik baserad på kontraktsdatumet som har garanterad slutprisinformation innebär det att statistiken visar det aktuella marknadsläget när affären görs upp. Säljare och köpare på bostadsmarknaden följer vår statistik och en påläst fastighetsmäklare bör hålla sig uppdaterad med samma information

Hur tar Svensk Mäklarstatistik fram statistikunderlaget?

-    Var fjärde timme, dygnet runt, året om hämtar vi kontraktsinformation om objektet direkt från mäklarsystemen. Vi sammanställer all kontraktsinformation och presenterar uppdaterad statistik på vår hemsida i början på varje månad. Vi är den enda aktören som samlar in data på sålda bostäder direkt från källan; mäklarsystemen.

Vad skulle du ge för tips till en fastighetsmäklare när det kommer till att använda er statistik i sitt arbete? 

-    Alla mäklarkontor ska skaffa sig den kostnadsfria statistikrapporten Bostadsbarometern. Man går in på vår hemsida maklarstatistik.se, klickar på ”för mäklare” längst upp. Där finns en länk till att skapa konto för Bostadsbarometern. Ett engångsjobb på tre minuter sen får man varje månad en rapport över sitt verksamhetsområde utan kostnad eller arbete. Gör du det får du purfärsk och lokal statistik samtidigt som vi publicerar ny månadsstatistik.

Skapad 18 november 2021
Uppdaterad 20 februari 2023
Svensk Mäklarstatistik Bostadspriser