Höjd brf-avgift
Nyhet Press/Opinion 15 december 2022

Så många får höjd brf-avgift nästa år

Inflationen märks – på alla fronter. Inte minst för de som bor i bostadsrätt, där avgiftshöjningarna kan bli väldigt kännbara. HSB och SBC har gått ut med siffror på hur det nya kostnadsläget har hanterats av föreningsstyrelserna i landet, skriver Svenska Dagbladet.

Svenska Dagbladet har frågat Sveriges två största förvaltare om hur föreningarna ställer sig till avgiftshöjningar 2023. 

Det är 57 procent av föreningarna med ekonomisk förvaltning genom HSB Stockholm som höjer avgiften nästa år, detta med i snitt 8 procent. Motsvarande siffror hos SBC är att 41 procent av föreningarna höjer avgiften, med i snitt 11 procent, skriver Johan Hellekant på Svenska Dagbladet.

Med andra ord behåller ungefär varannan förening avgiften oförändrad.

–    Det är oroande eftersom oförändrade avgifter egentligen inte är ett alternativ just nu, säger Cecilia Jutell som är analytiker hos HSB till tidningen och syftar på att det leder till lägre sparande och mindre utrymme för kommande underhållsåtgärder.

Markus Pålsson, chef för den ekonomiska förvaltningen hos SBC, kommenterar att en stor del av de föreningar som väljer att inte höja troligen bedömt att de har reserver att ta av – men menar ändå att ungefär 10 procent högre kostnader för själva driften är att räkna med i och med inflationen.

En närmare titt på statistiken från HSB Stockholm och SBC visar att graden av höjning varierar stort. Hos SBC finns föreningar som haft mycket låg avgift som nu höjer med flera hundra procent, skriver Hellekant vidare.

Läs hela artikeln här.
 

Skapad 15 december 2022
Uppdaterad 20 februari 2023
Marknaden