Anders Törnqvist
Nyhet Medlem 17 maj 2023

Veckans medlemsröst Anders Törnqvist: “Jag sålde en tomt åt kungen”

Mäklarsamfundet har intervjuat Anders Törnqvist, som driver Ölandsmäklaren. Han berättar om det bästa med att vara verksam på ön, hur fritidshusmarknaden ser ut just nu och vad som får honom att känna extra yrkesstolthet. Ölandskännare som han är ger han dessutom ett slutgiltigt svar på frågan som gäckat svenska folket sedan 90-talet – hur många bultar finns det egentligen i Ölandsbron?

Hej Anders! Berätta om dig och din fastighetsmäklarbakgrund.

Hej! Jag började jobba på företaget i maj 1986 och har varit fastighetsmäklare sedan 1988. Sedan 1994 driver jag Ölandsmäklaren med min fru Marketta – och företaget firar i år 50 år på Öland. Så det blir ett jubileumskalas under Kristi Himmelsfärdshelgen! 

Du är verksam på Öland – vad är det bästa med det? 

Vi får jobba och verka på en av Sveriges vackraste platser, Öland – och det finns verkligen väldigt många olika typer av objekt. Man kan hitta allt från små stugor på campingplatser för några hundra tusen till exklusiva strandlägen för 5 – 10 miljoner.

Hur ser din lokala marknad ut just nu – och hur går det för fritidshusen?   

Det har varit en svajig höst och vinter med veliga köpare samtidigt som säljarna har tvekat på huruvida de ska sälja. Vi upplever dock att det lossnat nu och ser återigen att många kommer på visningar, vilket har lett till att försäljningarna har kommit igång. 

Gällande fritidshus så såg vi en nästan osannolik prisökning under pandemiåren, med 18 – 20 procents ökning per år. Så även om nivån går ner något nu, är priserna mycket högre än innan pandemin.

Vad är den största utmaningen i din vardag som fastighetsmäklare?

Att hinna med allt som man vill hinna med och kunna svara på alla spekulanter och uppdragsgivares frågor snabbt, konkret och trevligt under högsäsong! Vi har en väldigt ojämn arbetsfördelning över året här på vår ö, med full fart från april till september – då cirka 80% av försäljningen sker – samtidigt som perioden oktober till mars är väldigt lugn.

Finns det något eller någon situation som får dig att känna extra mycket yrkesstolthet? 

Det är kanske ett något tråkigt och väntat svar – men. Det måste vara känslan när man fått in ett riktigt fint objekt och känner att både säljare och köpare är väldigt nöjda. Både med affären, och med mitt sätt att hantera den. Jag sålde dessutom en tomt åt kungen en gång och det var kul och hedrande!

Sist men inte minst – du, som verkligen kan Öland, kanske kan hjälpa oss att reda ut en fråga som länge gäckat det svenska folket: Hur många bultar finns det egentligen i Ölandsbron? 

Haha! Vi ska ha vår tipsrunda under vårt jubileum nu i Kristi Himmelsfärdshelgen och det är en fråga som ofta kommer upp vid tipsrundor, så vem vet – det kanske händer att den dyker upp där. 

Ölänningar brukar skämtsamt säga att det inte finns några bultar i Ölandsbron överhuvudtaget, utan att bron istället byggdes med skruv och spik – men det är förstås inte sant. Ingen vet egentligen, men Vägverket säger trist nog bara 20 000 och inte 7 428 954 stycken som Henrik Schyffert en gång påstod. 

Skapad 17 maj 2023
Uppdaterad 17 maj 2023
Veckans medlemsröst