Tina Engström
Nyhet Medlem 30 maj 2024

Veckans medlemsröst Tina Engström: “Vet inte om det är hållbart egentligen”

Tina Engström, franchisetagare sedan 2020 och fastighetsmäklare sedan 2008, berättar om ett tydligt skifte på marknaden i innerstan men också om utmaningen i att få en hållbar karriär som fastighetsmäklare – och hur passionen för yrket trots allt trumfar allt.

Hej Tina! Berätta om dig och din fastighetsmäklarbakgrund.  

Hej, jag började som ny mäklare på Bjurfors i Vasastan och bor även själv i området. Det har varit innerstan för mig hela livet. Jag har jobbat som mäklare länge nu och har drivit kontor sen 2013. Efter några år på andra byråer kom jag tillbaka på Bjurfors 2018 och driver kontoret som franchisetagare sen 2020.

Du är verksam i Stockholm och marknaden vänder just nu uppåt. Hur tydligt märker du av det?  
Vi märker det på många sätt. Främst på vilket otroligt köpsug det är. Vi har väldigt välbesökta visningar sen en månad tillbaka och bra budgivningar med flera budgivare på varje lägenhet. Priserna är på flera håll tillbaka på toppen från våren 2022. Men alla säljare ska inte för vänta sig toppnoteringar. Vi ser en större differentiering på både aktivitet och slutpriser beroende på olika parametrar som läge i huset, föreningens stabilitet och standard på lägenheten. Så brukar det bli efter prisnedgång.

Men visst – många vill köpa just nu innan räntesänkningarna då man tror att priserna ska pressas uppåt ännu mer senare till hösten. Men det får vi se. Kanske är den nya toppen just nu. Vi märker också mycket tydligt att fler vill sälja. Många har suttit lugnt i båten men vill inte missa det som händer just nu. Så vi har mycket att göra. Det är kul.

Vad är det mest givande och det mest utmanande i din fastighetsmäklarvardag?  
Mest givande är mottagandet jag får av mina kunder. Både köpare och säljare är så otroligt gulliga och det är fantastiskt att en relation kan bli så personlig och fin under den relativt korta tid man har tillsammans. Sen är själva affären det som driver mig mest.

Att ge säljaren förutsättningar att få ett bra slutpris är mitt absolut största mål i varje affär. Jag utmanar alltid mig själv och nöjer mig aldrig. Det som är utmanande är att aldrig vara helt ledig. Vi konkurrerar med tillgänglighet och ska man lyckas i yrket kan inte heller en arbetsuppgift som ska göras idag, göras imorgon. Jag måste vara på topp varje dag.

Du har varit verksam sedan 2008. Vad är ditt bästa tips för att få en lång, hållbar karriär som fastighetsmäklare? 

Först måste du gilla det du gör. Du måste älska att nätverka och slita då inget kommer gratis. Det tar en stund att komma igång som ny. Men har du drivet och gillar tävling och människor kommer du lyckas.

Frågan om en hållbar karriär är svår att svara på – för jag vet inte om det är hållbart att jobba som vi gör egentligen. Visst har jag också fritid och ibland härliga semestrar. Men att stänga av telefonen och mail går inte om du ska vara valbar nästa gång din kund vill sälja eller när du ska få ihop den där affären. Du måste vara bra på att kunna ställa om. Gissa hur många gånger jag sagt hemma att det är sista gången jag har kontrakt en fredag kväll eller åker in från skärgården för att visa bara den just den där lägenheten. Men viljan att lyckas och göra kunderna nöjda driver mig och jag skulle aldrig kunna tänka mig ett annat yrke.

I övrigt skulle jag säga att en lång karriär också kräver att du lever med marknaden och förändrar ditt arbetssätt beroende på hur den ser ut. Inget är som förr, inte ens som förra månaden, när man jobbar med det vi gör. Det är roligt tycker jag.

Sist men inte minst – finns det någon situation som får dig att känna extra mycket yrkesstolthet?  
Det finns många situationer, men när säljare eller köpare återkommer och jag får hjälpa dem flera gånger om blir jag glad. Att få vara del av en större flyttkedja är också riktigt fint. Jag blev kontaktad av en köpare från 2011, som ville att jag skulle förmedla deras nuvarande lägenhet, vilket jag gjorde förra veckan. Det var det bästa som hänt på länge.

Skapad 30 maj 2024
Uppdaterad 30 maj 2024
Veckans medlemsröst