Annika Torevi
Nyhet Medlem 12 januari 2023

Veckans medlemsröst Annika Torevi: ”Mäklare med ont i magen gör inget bra jobb”

Årets första medlemsröst är Annika Torevi, som arbetar i Fjällbacka. Hon berättar om hur marknaden på semesterorten ser ut, men också varför osäkerhet är både det bästa och det sämsta i fastighetsmäklaryrket och ger några konkreta tips på hur man som fastighetsmäklare kan förbereda sig i mer stillastående tider.

Hej Annika! Berätta om dig själv och din fastighetsmäklarbakgrund.

Jag gick uppdragsutbildningen på Malmö Högskola samtidigt som jag var Senior Marketing Consultant (säljare på svenska) på Philip Morris International AB. Jag gjorde praktik hos ett litet, fristående mäklarföretag och gick in i bolaget som delägare när jag blev registrerad 2012. Sedan 2018 är jag ensam ägare, min kompanjon njuter numera av pensionärslivet. Min man som är grafiker med egen byrå, stöttar upp med trycksaker, bildredigering och båttransporter i skärgården när det behövs.    

Sist vi hörde från dig var pandemin påtaglig. Hur ser din lokala marknad ut i dag?

Det är semestermånad nu! Det är ovanligt att det händer något alls i januari så det är lägligt att vara ledig med långa sovmorgnar och skidåkning. 

Vad har du för tankar eller förhoppningar om marknaden 2023?

Jag är verkligen ingen dysterkvist som person, men medan mäklarna i mer folktäta områden sprang fortare än någonsin under pandemin blev det helt annorlunda för mig som nästan bara förmedlar fritidsboenden. Plötsligt ville ”alla” köpa men ingen ville sälja. Jag tror tyvärr att ur mäklarsynpunkt kommer det bli en ännu hopplösare situation i Norra Bohuslän våren 2023 – det kommer finnas få objekt men ännu färre köpare på grund av driftkostnader, ränta, restriktiva banker, krig och eventuell ökande arbetslöshet. 

Några få objekt som ligger i de oberördas hemisfär prismässigt kommer säkert säljas, men de som kommer bli tvungna att sälja av ekonomiska skäl tillhör samma inkomstkategorier som de som inte kommer kunna köpa. Det kommer bli ännu tuffare för oss mäklare att få ihop en månadslön i mitt område, det är jag övertygad om.

Du har tidigare skrivit gästkrönikor om yrkets ”mänskligare aspekter” – som möten med alla människor. Vad är egentligen det bästa med att vara fastighetsmäklare?

Osäkerheten. Det är det sämsta med yrket, men också det allra bästa. Jag vet inte vem som ringer härnäst, jag vet inte vilka utmaningar jag måste lösa i nästa förmedling, jag vet inte om det blir slott eller koja och jag vet inte vilka människor jag möter nästa vecka. Har man svårt för ensidiga arbetsuppgifter och lätt blir uttråkad är mäklaryrket fantastiskt.  

Till sist – har du något medskick till den fastighetsmäklare som känner oro för marknadssituationen det kommande året?

Se till att du har fler ben att stå på, se över din ekonomiska krisberedskap och gå för f-n med i a-kassan. 

Alla chefer i branschen måste våga prata om krisberedskap och det osäkra läget nu, det håller inte att låtsas som att allt bara rullar på. Man behöver inte vara alarmist för att ta fram en enkel SWOT-analys och resonera utifrån den. Även om det råkar gå bra just där du är verksam kan det ändras fort och med en öppen dialog mellan anställda, kollegor och chefer kan man förbereda sig på många olika sätt – och kanske framför allt slippa vara ensam med sin oro. Mäklare med ont i magen gör inget bra jobb. Vi måste inte framstå som eviga optimister som inte vågar prata om vikande siffror.
 
I mitt fall blev det en del av krisberedskapen att satsa mer på min guideverksamhet (Fjällbacka råkar dra till sig stora mängder turister) och starta upp en inredningsbutik på kontoret som ligger mitt i smeten. Detta räddade min ekonomi efter pandemin och kommer göra 2023 till ett bra år.

Om du inte vill eller kan göra något helt annat - glöm inte att du som mäklare får tillhandahålla juridiska tjänster. Gåvobrev, överlåtelser inom släkten, skrivuppdrag, värderingar, fastighetsutredningar – ta med det i marknadsföringen och ta bra betalt, det gör alla andra aktörer. Hör av dig till bankerna och begravningsbyråerna och se till att de vet vad du kan hjälpa deras kunder med.  
 

Skapad 12 januari 2023
Uppdaterad 20 februari 2023
Veckans medlemsröst Fastighetsmäklare