Nina Lindroos Hedlund
Nyhet Bransch 1 juni 2023

Nina Lindroos Hedlund: “Jag kastade mäklarmasken”

Mäklarsamfundet har intervjuat Nina Lindroos Hedlund, som drev fastighetsmäkleri i 26 år och i dag är aktiv som samtalsterapeut med fokus på att stötta fastighetsmäklare i sin resa mot en hållbar och långsiktig karriär. Hon berättar om sitt eget dramatiska uppvaknande, vad fastighetsmäklaryrket har för bra och mindre bra sidor och ger sina bästa tips för en hållbar karriär.

Berätta om dig och din fastighetsmäklarbakgrund. 

Jag kallade mig omsorgsmäklare. Omsorg om köpare och säljare. Och omsorg om mig själv. Jag satsade mer på hög kvalitet i varje affär än på stor kvantitet. Resultatet blev många återkommande kunder och massor av rekommendationer. Innan jag valde att starta eget mäklarkontor var jag anställd under sammanlagt 11 lärorika år som mäklare och assistent. Idag har jag avslutat min egen mäklarkarriär och är tacksam att få behålla kontakten med yrket via mina samtalsklienter. Jag älskade verkligen mitt mäklarliv. Nu brinner min låga för att bidra till att människor stannar kvar i mäklarbranschen, mår bra och förblir framgångsrika. I övrigt är jag en sportande 63-åring som njuter av att påta i trädgården. Jag har make och tre vuxna barn och fyra barnbarn.

I dag coachar du fastighetsmäklare som vill ha en mer hållbar yrkeskarriär – berätta om det! 

"Jag trivs inte på kontoret. Jag tror att jag måste byta arbetsplats". De flesta som kontaktar mig för samtalsstöd anger detta som skäl till att de mår dåligt eller har svårt att nå sina mål. Några klienter befinner sig på gränsen till utbrändhet. Jag tror att många som mår dåligt i branschen drar sig för att söka hjälp via arbetsplatsen. Man vill i det längsta framstå som stark och kapabel, inte svag eller sjuk. Det känns lättare att prata med och våga öppna sig tillsammans med någon som står helt utanför företaget. Jag känner en enormt stor tillfredställelse att kunna hjälpa människor i branschen till ett behagligare mäklarliv.

Vad fick dig att få upp ögonen för det här området? 

Egen erfarenhet av vad ett bekräftelsedrivet förhållningssätt till jobbet kan göra med kroppen, hjärnan och relationer till nära och kära. För litet sömn, för litet mat, för litet tid utanför jobbet och ett ständigt krav på mig själv att vara rätt, göra rätt och vara alla till lags. 2002 hamnade jag på akuten med förmaksflimmer. Då vaknade jag äntligen upp och förstod att mitt sätt att köra på inte skulle hålla i längden. Jag och maken gick i terapi. Och 2007 började jag min personliga utvecklingsresa. Utan plan på att bli terapeut eller coach pluggade jag ett år bara för min egen skull. När jag upplevde vilka fördelar och vilket välmående som skapades för mig både i jobbet och privat tänkte jag: "detta borde alla mäklarkollegor få uppleva". Därefter pluggade jag ytterligare fem år innan jag började hjälpa kollegor.

Vad har du att säga om fastighetsmäklaryrket och hållbarhet i allmänhet? 

Världens bästa och roligaste yrke, alla kategorier! Ingen dag är den andra lik. Det ger mig utlopp för hela min kreativa förmåga och min fulla potential. Rätt hanterad blir yrkesrollen som mäklare ett gebit där jag väljer att stanna.

Men det finns en mörk baksida av myntet. Tillgänglighet 24/7 sliter och skapar relationsproblem. Tio bollar i luften ger sämre effektivitet och dåliga säljresultat. Kontorschefer med bristande förmåga att leda medarbetarna skapar stress. Och utbildningar utan inblick i mäklarens verkliga vardag gör att många slutar efter bara ett par år i yrket. Ja, det finns massor av utrymme för förbättringar för att uppnå en hållbar mäklarbransch.

Vad är dina bästa tips för den som vill ha en lång och hållbar karriär som fastighetsmäklare? 

För mig funkade äkthet. Att förställa mig så litet som möjligt. Jag kastade mäklarmasken och lät min mäklartjänst utgå från min unika personlighet. Det är oerhört attraktivt och förtroendeingivande med en mäklare som visar äkta känslor och dessutom är medkännande. Kunderna älskar att möta en riktig människa. Dessutom orkar jag arbeta både hårt och länge när jag inte behöver slösa energi på att låtsas. Så var så autentisk som det bara går!

Inför arbete i team på mäklarkontoret. Samarbete skapar lediga helger, jämna inkomster och välmående medarbetare som trivs.

Starta eget mäklarkontor där du styr allt själv. Mycket slit blir det. Men jobbet sker på dina villkor. Och du behåller "hela kakan" själv. Forskning visar att egenföretagare som arbetar hårt upplever mindre stress och mer tillfredställelse i jobbet än vad anställda gör.

Skapad 1 juni 2023
Uppdaterad 1 juni 2023
Fastighetsmäklare Intervju