Nyhet Medlem 25 februari 2016

Jakten på livskvalité

När civilekonomen Marcus Ekström fick erbjudandet om att ta över familjens mäklarföretag tvekande han inte sekund. Tillsammans med fru och barn lämnade han den nyrenoverade villan och karriären i Stockholm och flyttade ner till Österlen. Idag är han fastighetsmäklare och ägare av familjens mäklarföretag som fyller 60 år i år.

Att Marcus Ekström skulle ta över familjens mäklarföretag var inte planen från början. Med ett nyrenoverat hus på Lidingö, en utbildning till civilekonom och 11 år inom management och IT på ett internationellt företag verkade tillvaron stabil. Men när pappa Tor Ekström ringde och frågade om han ville ta över mäklarföretaget på Österlen tvekade han inte en sekund.

– Jag och min fru hade funderat och diskuterat Österlen och ett annat liv under några år, men lite drömskt och inte så konkret. Vi hade precis flyttat till Lidingö och renoverat ett helt hus. Men mitt i det ”framgångsrika” hade vi ändå drömmar om att flytta hemåt till Österlen igen. Vi kände att ska man någon gång göra något annat i livet så är det nu, säger Marcus Ekström.

Nytt kontor och ny grafisk profil
Marcus farfar Stig Ekström grundade mäklarföretaget i Skillinge 1956. Tor Ekström tog över förtaget 1970 och då erbjöd de, förutom fastighetsmäkleri, hjälp med bouppteckningar, arvsskiften, testamenten och inkassoärenden. Sedan 2010 har Marcus Ekström ägt företaget tillsammans med sin fru Anne Ekström och pappa Tor Ekström är fortfarande aktiv inom verksamheten.

– Vi har sedan vi startade varit ledande på Österlen och har alltid haft ett gott rykte, vilket verkligen är en stark grund att bygga på. De senaste åren har vi startat ett nytt kontor, fräschat upp vår grafiska profil, anställt många duktiga mäklare och även satsat än hårdare på marknadsföring och sponsring, säger Marcus Ekström.

”Inget möte är det andra likt”
Marcus hade inte tänkt att bli fastighetsmäklare och under sin uppväxt såg han hur hans pappa jobbade hårt med långa arbetsdagar. Men efter en fastighetsmäklarutbildning och några år i branschen trivs han bra som mäklare.

– Yrket passar mig bra! Mäklarrollen är väldigt varierad. Jag är både säljaren som förmedlar bostaden, juristen som skapar juridiskt hållbara underlag och i vissa fall också terapeuten som lyssnar och vägleder. Inget möte är det andra likt! Österlen är ju också en fantastisk plats att verka på, säger Marcus Ekström.

60 år på Österlen
I år firar mäklarföretaget 60 år och Marcus berättar att de på sikt tänker fortsatta att expandera och ta marknadsandelar.

– Men det viktigaste är att leverera en förstklassig mäklartjänst och växa kontrollerat, säger Marcus Ekström.

Tillbaka där allt startade
Att den slutliga destinationen skulle vara på platsen där allt startade kunde nog Marcus inte ana när han lämnade Österlen för över 20 år sen.

– Idag bor jag i en nybyggd skånelänga där jag har utsikt över fria vidder och plats för att kunna odla. Det var helt enkelt jakten på livskvalité och drömboendet som gjorde att vi återvände till Österlen, avslutar Marcus Ekström.

Caroline Berg
Redaktör

Skapad 25 februari 2016
Uppdaterad 27 mars 2023
Intervju