Hemnetknarkarna
Nyhet Bransch 30 januari 2020

Mäklaren bakom Instagramsuccén Hemnetknarkarna: ”Folk är trötta på att se perfekta liv och boenden”

På bara något år har Stockholmsmäklaren, som vill vara anonym, samlat ihop över 200 tusen följare med sitt Instagramkonto ”Hemnetknarkarna”. Mäklarsamfundet har varit i kontakt med personen bakom kontot som ställt upp på att svara på fem snabba frågor om succén.

- Hej, Hemnetknarkaren! Hur kom du på idén till ditt konto egentligen?

–    Jag har faktiskt varit fastighetsmäklare i 16 år och därför såklart tittat mycket på Hemnet och har alltid fascinerats av hur många udda och roliga bostäder och bilder det finns där. Så jag tänkte att detta kan man göra något kul av. 

-  Varför tror du att hemnetknarkarna blivit en sådan enorm succé?

–    Jag tror många är trötta på att alla ska visa ”det perfekta livet/boendet” på Instagram. Folk tycker nog att det är skönare att se att andra har det fulare hemma än vad man själv har det än tvärt om. Sedan tror jag bildtexterna är halva grejen och som tur är verkar min humor gå hem i stugorna. Och att skratta och ha kul är såklart det viktigaste som finns här i livet.

-  Många objekt handlar om att mäklaren skojat till det lite, t.ex photoshoppat in katter. Vad tycker du om sådana påhitt, ger det något?

–    Här måste jag svara ja så att alla mäklare fortsätter med sina galna idéer. Nej, men absolut, uppmärksamhet ger det såklart. Man hamnar t ex på Hemnetknarkarna. Klart folk tittar när man ser något udda. Men ser man ekonomiskt på det ger det knappast ett högre slutpris. 

Samtidigt har faktiskt en mäklarbyrå berättat att efter att en bostad blev uppmärksammad på Hemnetknarkarna så kom det fler på visningen än vad man hade förutspått och slutpriset blev högre än väntat. Men det var ett hem med extremt renoveringsbehov och inget hem stylat på ett konstigt sätt.

- Har du själv något favoritobjekt/favoritknep från mäklarna bland alla annonser du lagt upp bilder från?

–    Man kan dela in bilderna i tre kategorier tycker jag, mäklare som försöker sticka ut på olika galna sätt, sjuka lösningar i hemmen och mäklar-missar.

Av mäklare som försöker sticka ut är den som placerat ut 10.000 druvor i en tom villa mest udda tycker jag. Eller de som hade med semlor på nästan varenda bild.

Personligen tycker jag de sjuka lösningarna i hemmen är roligast för de är mer äkta, t ex kombinationen kök med toalettstol i från ett fritidshus. Helt galet. En sitter på toa medan den andre lagar mat.

Mäklarmissarna vågar jag inte berätta om här, men man kan väl säga att vissa mäklare är lite slarviga ibland och då kan det bli riktigt kul. Som när man t ex stavar fel eller inte kollar planskissen ordentligt. Och det tackar jag för, då blir det mer material. 

-  Att scanna av alla dessa knasiga annonser känns som ett heltidsjobb. Är du själv fastighetsmäklare? Hur många timmar på dygnet har du egentligen? 

–    Jag är som sagt fastighetsmäklare så jag kommer ibland över roliga saker även i tjänsten vilket är perfekt. När kontot var nytt var det mer sökande men ganska lätt ändå. Sök på ”renoveringsbehov” på Hemnet så får du upp en hel del godis. Sedan började folk tipsa ganska omgående och nu när kontot har en bra bit över 200.000 följare får jag tips från många andra trevliga Hemnetknarkare och behöver inte alls leta lika mycket själv. 

Jag brukar kolla igenom tipsen på väg till jobbet på morgonen för att sedan skriva ihop något på väg hem eller på kvällen. Jag lägger kanske en dryg timme per dag på Hemnetknarkarna. Det är mycket roligare att hålla på med detta än att slösurfa på annat. Och det är dessutom underbart att kunna sprida lite glädje, folk skriver många fina meddelanden till mig om hur glada de blir av kontot vilket är underbart.

Tack Hemnetknarkarna för intervjun! Har du missat att kolla in kontot så kan du göra det här.

Skapad 30 januari 2020
Uppdaterad 13 mars 2023
Intervju