Nyhet Bransch 10 november 2016

”Hemnet är min baby”

Bengt Bjartorp har varit fastighetsmäklare och medlem i Mäklarsamfundet i över 40 år. Under åren har han bland annat varit ordförande i Stockholmskretsen och startat Hemnet som nu är Sveriges största bostadssajt. Nu väntar pensionen och en flytt till Portugal.

Du startade Hemnet. Berätta om det!
– Hemnet är min baby. Jag fick en idé om hur vi skulle kunna förändra marknadsplatsen för bostadsannonser och få kontroll över den i hela branschen. Med den visionen gick jag in som privatperson och bildade Hemnet Sverige AB 1996. Jag tog sedan kontakt med Mäklarsamfundets dåvarande vd Lars Kilander. Vid Mäklarsamfundets årsmöte 1998 beslutades att förverkliga Hemnet, samt att bjuda in hela branschen att äga Hemnet. Hemnet delas upp bland fyra ägare i branschen och sedan gällde det för oss att få med mäklarna i det nya tänket med den nya marknadsplatsen. Jag och andra med mig åkte runt bland Mäklarsamfundets kretsar. Till en början var det trögt men till slut gick det. Hemnet blev därmed smörjmedlet för en mer enad bransch. Känns kul att Hemnet blivit så fantastisk stort idag!

Till årsskiftet går du i pension. Hur känns det och hur kommer du göra med fastighetsmäkleriet?
– Just nu håller jag förmodligen på med min sista bostadsaffär och jag har ordnat med successionen så att en duktig kollega på orten kommer ta över det jag inte hinner avsluta helt och ta hand om kunder som vill ha hjälp. Jag hade gärna haft kvar mitt företag några år till om det varit full rulle, men tyvärr är det så att vi har mer folk på intagen än på visningarna. Men det ju så att marknaden bestämmer. Nu känner jag att det finns mycket annat trevligt att göra istället, som att flytta till Portugal med min fru, gå på vinprovningar och lära känna ett helt nytt och trevligt land.

Hur kommer det sig att du blev fastighetsmäklare?
– När jag var 25 år jobbade jag som försäkringsförsäljare. En bekant tipsade då att jag kunde kombinera det jobbet med att förmedla bostäder. Så jag kontaktade regionchefen för ett mäklarföretag och sa att jag kunde öppna ett kontor i Nynäshamn. Han sa då till mig ”men du är ju yngre än min son!” Efter att grunnat en stund sa han ”Det tycker jag låter som en utmärkt idé”. Efter några år hos dem så startade jag eget företag vid årsskiftet 1978-1979 och det är samma företag som jag ägt fram tills nu.

Vilken har varit den största förändringen inom yrket under de år du varit verksam?
– När jag blev fastighetsmäklare kunde vem som helst bli det, så jag tycker införandet av utbildningskravet har varit den största förändringen. Den status som mäklarna har i dag tycker jag man ska vara stolt över. Mäklare idag är kunniga och välutbildade. Man har gått från att jämföras med en bilhandlare till en högt ansedd förmedlare av värdefulla tjänster.

Vad är det bästa med mäklaryrket?
– Kundkontakten kommer väldigt högt upp, sen uppskattar jag de fria arbetstiderna. Jag gillar även begreppet ”orsak och verkan”, att man får den belöning man förtjänar och att man har kunna påverka sina inkomster.

Beskriv ditt drömboende!
– Det är såklart vår lägenhet i Lagos i Portugal. Det är en fyra på 130 kvadratmeter med 100 kvadratmeter terrass. Från den är det nära till allt, så som marinan och affärer. Vi har utsikt över vattnet och 12 minuters gångväg till Atlanten och stranden. Men det härligaste är solen och värmen!

Caroline Berg
Redaktör

Skapad 10 november 2016
Uppdaterad 27 mars 2023
Intervju