Annika Torevi
Nyhet Bransch 16 januari 2020

Magiska nycklar

Annika Torevi skriver en gästkrönika om betydelsen av alla dessa magiska, inkluderande, exkluderande och förtroendeingivande nycklar. Nycklar som just fastighetsmäklare, om några, har en väldigt speciell relation till.

Minns du när du var barn och fick din första nyckel? Kanske var den till en ny, fin cykel eller till dagbokens hänglås? Sedan blev du gammal nog att få egen nyckel hem. Den nyckeln kom med ansvar. Förtroende. En förväntan om vuxenhet. 

Jag har ett nyckelminne kopplat till drömbilen; en buteljgrön Bubbla (ja, jag var ung på 80-talet). När jag köpte den fick jag en nyckelring i svart skinnimitation med tre tunna nycklar i handen. Jag tittade ner på dem och såg min frihet – min biljett ut i vuxenvärlden. När jag köpte bilen jobbade jag som diskare på Grand Hotel i Helsingborg. Skall man ha ett skitjobb skall det vara på ett fint ställe. Souschefen tröttnade på att hela tiden låsa upp porslin- och silverförrådet åt mig, det var mitt jobb att putsa silvret. Jag fick hans nyckel. Jag kände tydligt tyngden i den - tyngden av ansvaret och det förtroendet som den nyckeln symboliserade för mig. 

Mängder av nycklar har passerat revy i mitt liv sedan dess. Till lägenheter, otaliga bilar, grannars hus, arkiv, hembygdsföreningens byggnader, min egen gård, cykelnycklar, nycklar till förråd, helt okända nycklar, upphittade nycklar… Våra liv består på något sätt av nycklar, de markerar både början och slutet på olika perioder.
 
Nycklar betyder både tillhörighet och exkluderande. Jag var volontär hos Stadsmissionen i Malmö och mötte hemlösa som alla var inbördes olika, men de hade en sak gemensamt: ingen av dem ägde nycklar. De gick omkring utomhus året runt utan att ha en enda nyckel till en dörr med värme på insidan. De saknade möjlighet att komma in och kunna låsa om sig och stänga ute världen, stänga ute alla andra människor. En nyckel ger oss inte bara tillträde, den ger oss makten att exkludera. 

I jobbet som fastighetsmäklare är säljarnas nycklar ett arbetsverktyg bland andra. Vi hanterar mängder av nycklar och det gör vi naturligtvis ansvarsfullt. Ibland blir jag ändå förvånad över hur obekymrat människor verkar lämna ifrån sig sina nycklar, avslöjar nyckelgömmor eller delger sina larmkoder. De ger mig, och sannolikt även mina branschkollegor, tillträde till sina bostäder – ibland innan vi ens har träffats. Det får mig att tro att oavsett vad mediabilden vill påstå, känner faktiskt de allra flesta uppdragsgivare stort förtroende för oss fastighetsmäklare.

God fortsättning på det nya året!

Annika Torevi, reg. Fastighetsmäklare på Kustnära Fastighetsmäklare i Bohuslän AB  
 

Skapad 16 januari 2020
Uppdaterad 13 mars 2023
Fastighetsmäklare