Studentpanelen
Nyhet Bransch 12 januari 2023

Studentpanelen: ”Dessa fördomar om yrket har vi mött”

Mäklarsamfundets studentpanel med Rebecca Behrendtz, Hampus Björkdahl och Jennifer Lagerstedt är tillbaka. Den här gången svarar de på hur omgivningen reagerat på valet att studera till fastighetsmäklare och om de mött några fördomar om yrket.

Rebecca Behrendtz

De flesta har reagerat positivt och tyckt att det låter intressant och spännande. Många har sagt att de tycker att det är ett fint yrke, det verkar dock som att flera har haft fördomar om att det är ett ”lyxigt” yrke – att för de flesta så handlar det enbart om pengar, till exempel. 

En del har varit ifrågasättande till provisionsbaserad lön, och trott att det innebär att man tvingas jobba dygnet runt ungefär. Men majoriteten har reagerat på ett positivt sätt och tyckt att det verkar som ett roligt och spännande yrke. Något som har varit väldigt roligt att höra är att många har sagt att det verkar som ett yrke som passar mig bra och att de kan se mig i rollen som mäklare, vilket har varit superkul!

Hampus Björkdahl

De allra flesta reagerade bra och var väldigt uppmuntrande. Det fanns såklart några som var snabba med att påtala riskerna med provisionslön och att man kan få jobba mycket på kvällar samt helger men överlag var reaktionerna bra. Fördomarna har faktiskt inte varit jättemånga men de fördomar jag fått ta del av har i stor utsträckning handlat om utbildningen. Många verkar tro att mäklare inte behöver utbilda sig och framför allt inte i 2-3 år. Min känsla är, även fast det aldrig sagts direkt till mig, att många har en bild av att en mäklare inte behöver kunna speciellt mycket och således förvånas över utbildningskraven.

Jennifer Lagerstedt

När jag bestämde mig för att plugga till fastighetsmäklare möttes jag av en hel del olika reaktioner. En del tyckte att det skulle passa mig perfekt och tyckte att det lät väldigt intressant och roligt. Sen har jag mötts av de som inte har någon vidare uppfattning om yrket. Jag har dels fått höra “nej men, då kommer ju du bli asrik direkt” eller “behöver man ens en utbildning för det?”. Självklart har jag då fått peta hål på dessa idéer… Mäklare blir inte förmögna över en natt, det blir endast de som gör ett fantastiskt jobb och sliter hårt och länge. Efter att ha förklarat vad en fastighetsmäklare sysslar med har nog även den andra förstått att det verkligen krävs en utbildning och glada ska vi nog vara för det. 

Det jag också fått höra är att jag borde tänka över mitt beslut att bli fastighetsmäklare om jag någon gång skulle vilja skaffa familj. Enligt vissa ska mäklare tydligen inte klara av båda..? Tack och lov har jag omtänksamma kloka människor i min omgivning och exempel från verkligheten som säger annat. Mäklare och familj funkar utmärkt om man, precis som i alla andra yrken, vet hur man ska prioritera. 

Framför allt är jag tacksam för mina nära och kära som har stöttat mitt val men också glad att jag verkligen gör det JAG vill göra, oavsett vad omgivningen tycker och tänker.

Skapad 12 januari 2023
Uppdaterad 20 februari 2023
Studentpanelen Fastighetsmäklare