Paula Mogensen
Nyhet Bransch 4 november 2021

Unika konceptet: Mäklare, terapeuter och advokater gör gemensam sak

Fastighetsmäklare möter ofta personer som går igenom stora händelser i livet genom sitt yrke. Något även advokater och terapeuter gör. Nu gör de gemensam sak genom två föreläsningar om hur man håller huvudet kallt i känslosamma situationer. Vi har pratat med fastighetsmäklaren Paula Mogensen som varit med och dragit igång konceptet.

En mäklare, två familjeterapeuter och ett gäng advokater går in i en föreläsningssal… Berätta om konceptet!

– ”Flytta ihop, flytta isär och allt där emellan” är en föreläsning som vänder sig till den som står inför sitt livs förändring. Lägen där man har många känslor men behöver hålla huvudet kallt och fatta kloka beslut. Så vi är ett gäng från olika yrken som möter dessa skeden i livet på olika sätt och ger tips och råd utifrån våra unika professioner. Tillsammans tar vi oss från nyförälskelse till familjebildning, separation och gemensamt åldrande.

Hur föddes idén och hur kom ni i kontakt med varandra?

– Vi träffades genom ett gemensamt affärsnätverk och tänkte att vi kunde göra något tillsammans för att hjälpa kunderna vidare vid separationer men även när man ska köpa sin allra första bostad. Vi kontaktade även en tidigare samarbetspartner, Advokaterna A & Partners och det resulterade alltså i föreläsningen ”Flytta ihop, flytta isär och allt däremellan.”

Vad har varit det mest intressanta som dykt upp i ert samarbete?

– Det som blir påtagligt när man pratar om det är att det är lika nödvändigt att, så att säga, försäkra sin relation som man försäkrar sitt hus eller sin bil. Men det är många som både går in och ut ur relationer utan att tillsammans ha gjort klart vad som händer vid en eventuell separation eller dödsfall. Det finns även en målgrupp som man kanske inte tänker på och det är de som har barn sedan tidigare och träffas senare i livet. Vad händer om någon går bort, vem ärver till exempel när man har barn på olika håll? Har den ena parten råd att bo kvar i huset/lägenheten och köpa ut den andra? Det är några av frågeställningarna som dykt upp och kommer att avhandlas.

Ni möter ofta samma människor, men har olika perspektiv. Vad finns det för likheter och skillnader?

– Likheterna är att vi alla möter familjer som är i olika livssituationer vilket kan vara både dödsbo och separationer. Då kan det vara svårt att tänka rationellt och veta hur man ska hantera det. Både mäklare, terapeut och advokat fyller en funktion där vi hjälper till att tänka i denna situation och att strukturera upp vad som är viktigast. Skillnaderna är att vi alla tre, utifrån våra specifika professioner, kan vägleda våra gemensamma kunder/uppdragsgivare på olika sätt så att man får all den hjälp man behöver.
 
Kan du som fastighetsmäklare ta med dig något från terapeuterna och advokaterna i din yrkesroll?

– Absolut, jag kan ge mina kunder en helhetslösning genom att de båda företagen kan bistå mig med både avtal som kan krävas och vara behjälpliga med eventuella lösningar och en dialog kring vad som är bäst för just den familjesituationen. Jag kan tidigt i en köp-eller säljsituation informera om vad som kan vara viktigt att tänka på.

Ge ett tips till ett nyförälskat par och till den som går igenom en separation.

– Terapeuten rekommenderar att man pratar mycket med varandra och att man under nyförälskelseperioden inte fattar livsavgörande beslut utan att skriva papper, särskilt viktigt är det om man har barn sedan tidigare. 
Står man inför en separation bör man värna om att ha en fortsatt fungerande kommunikation med varandra, särskilt om det finns barn inblandade. De kommer att behöva ha kontakt livet igenom. Klarar man inte det på egen hand, ta hjälp av någon som kan hjälpa till med detta.

Vad har ni fått för gensvar?

– Det är många som tycker att konceptet känns spännande och intressant så vi hoppas att våra två planerade föreläsningskvällar blir fulltecknade!

Hur ser man föreläsningen om man är intresserad?

– Vi har två tillfällen där man kan boka in att komma och lyssna på oss och det är 18/11 i Ystad och 24/11 i Malmö.  

Skapad 4 november 2021
Uppdaterad 20 februari 2023
Fastighetsmäklare