Seminarium på KTH om hållbarheten i fastighetsmäklaryrket
Nyhet Bransch 2 december 2021

Seminarium på KTH om hållbarheten i fastighetsmäklaryrket

Fastighetsmäklaren Martin Ahlenius forskar sedan 2017 vid Högskolan i Gävle om hållbarhet i mäklaryrket. I fredags deltog Mäklarsamfundet i ett seminarium, tillsammans med Ahlenius, som diskuterade yrket och vad som är viktigt för att bibehålla attraktivitet och högt anseende i branschen.

Ahlenius forskning kommer bland annat att undersöka olika årskullar av fastighetsmäklare och studera hur många som stannar kvar i yrket över tid. Utöver Martin Ahlenius deltog näringspolitiska experten André Nilsson från Mäklarsamfundet och professorn Björn Berggren från KTH. 

Seminariet behandlade många relevanta frågor till arbetet som fastighetsmäklare. Ahlenius och Berggren bemötte bland annat några myter kring mäklaryrket, exempelvis att det skulle vara ett genomgångsyrke. Paneldeltagarna diskuterade också vikten av att bibehålla självständigheten i mäklaryrket, om att skapa rätt förväntningar på yrket under studietiden och att det är viktigt att anställningsvillkoren är rättvisa. 

Att vara fastighetsmäklare är krävande. Särskilt att bibehålla en hög nivå över ett helt arbetsliv. Därför är det särskilt intressant med ny forskning som undersöker hur så många kompetenta fastighetsmäklare som möjligt kan vara kvar i yrket. 

Skapad 2 december 2021
Uppdaterad 20 februari 2023
Forskning Hållbarhet Branschen Fastighetsmäklare