Till salu-skyltar fastighetsmäklare
Nyhet Medlem 13 februari 2020

Mäklarsamfundet uppmanar till hållbart tänk

Vissa fastighetsmäklare har i dag slutat att sätta upp så kallade ”till salu-skyltar” i samband med visningar och försäljningar av hus och lägenheter. Ändå syns inte sällan ”kvarglömda” skyltar i städer och på landet.

- De allra flesta fastighetsmäklare tar hand om sina skyltar exemplariskt, men fortfarande blir alldeles för många kvar där de inte ska vara. Att lämna kvar en skylt, oavsett om det är i en stad eller på landet, är varken lagligt eller hållbart, säger Björn Wellhagen, VD Mäklarsamfundet.

Enligt en enkät bland Mäklarsamfundets medlemmar tycker sju av tio mäklare (70%) att det vore bra om fler slutade att sätta upp ”till salu-skyltar”. Det visar att det finns en vilja att jobba hållbart, menar Björn Wellhagen. 

Regler för offentlig skyltning är lokala, de finns i den lokala ordningsstadgan hos kommunen. Det är alltså upp till varje kommun att bestämma vilka regler som gäller. Grundprincipen är att tillstånd från polisen krävs om skyltning sker på offentlig plats och att skyltning inte är tillåten i trafiken, på exempelvis lyktstolpar och vägskyltar. Däremot är det oftast accepterat att tillfälligt sätta upp en portabel skylt för att informera om att det pågår en visning. 

Vårt råd till alla fastighetsmäklare är först och främst att kontrollera och följa gällande lokala regler. Sätter du upp en skylt innan visningen – glöm inte att ta bort den direkt efter visning. Samhället digitaliseras i en rasande fart och många fastighetsmäklare har varit snabba på att anpassa sig och se möjligheterna med den digitala utvecklingen. Pappersskyltens roll som vägvisare eller varumärkesbyggare kan nog anses vara överspelad. Den som vill spara sig besväret att fråga eller till och med ansöka om tillstånd och därmed slutar med skyltar är idag i gott och växande sällskap.
 

Skapad 13 februari 2020
Uppdaterad 8 mars 2023
Hållbarhet