Flygfoto
Nyhet Bransch 17 juni 2020

Klimatkämpen gav sig själv flygstopp – och startade klimatneutralt bostadsprojekt

Klas Boman från Hudiksvall vill inte vara en av de som säger sig värna om miljön, utan att agera. Därför har han gjort en hel del förändringar i sin livsstil – men den största är absolut bostadsprojektet Stenberg. En kommande bostadsrättsförening med målet att vara en klimatneutral ledstjärna på Sveriges bostadsmarknad.

– Intresset för klimatfrågorna på bostadsmarknaden är mycket lågt, men får vi inte den breda massan att ställa krav på samhället i övrigt så kommer det aldrig att ske en förändring.

Så säger Klas Boman, som för ett år sedan startade projektet BRF Stenberg. Han har gett sig själv flygstopp och kör bil så klimatvänligt som möjligt. Men hans förhoppning är att kunna ta det ett steg längre. Tanken är en bostadsrättsförening som är helt klimatneutral och självförsörjande. 

Därför har han förberett för nyproduktionsprojektet, som ska rymma totalt sett 8 enheter med både egna hus och parhus – byggda med passiv husstandard och material som är valda för att hålla väldigt länge. Utöver det är målet att visa att man med befintlig teknik kan komma väldigt långt, genom att lagra energi på ett smart sätt och använda sig av de lösningar som finns idag.

Men det finns också utmaningar.

– Några av enheterna är sålda, men det är svårt att få en fastighetsmäklare att vara med och förmedla i sådana här långsiktiga och unika projekt, berättar han och nämner den vanliga provisionsmodellen som en möjlig orsak. Man förmedlar helt enkelt hellre ett befintligt objekt som kan säljas fort.

Klas Boman hoppas dock att han genom BRF Stenberg kan kunna visa att den här sortens idéer är möjliga att genomföra och efterfrågas, och att det därmed kan bli en inspiration för andra som vill hämta kunskap från projektet för att utveckla liknande lösningar. Han menar att det ändå finns tecken på att fossilfria bostäder är på uppgång och pekar på Knivsta som har Sveriges största så kallade passivhus.

– Men idag är det svårt för den som vill bo hållbart att veta var den ska vända sig. Dessutom kör många strutstekniken och stoppar huvudet i sanden när det diskuteras klimat. 37% av Sveriges befolkning säger sig ha ett intresse av det, men alla agerar inte. Hade de gjort det så hade vi haft ett helt annat samhälle än det vi har idag.

Läs mer.
 

Skapad 17 juni 2020
Uppdaterad 3 mars 2023
Hållbarhet Bostadsmarknaden