Caroline och Jennifer
Nyhet Bransch 15 februari 2018

De fick utmärkelsen ”Årets C-uppsats”

Hur påverkas din framgång av din personlighet? Vilka är de vanligaste personlighetsdragen inom fastighetsmäklarbranschen? Det har de tidigare mäklarstudenterna Caroline Örnklint och Jennifer Törnkvist undersökt närmare i sin C-uppsats, som den 7 februari tilldelades utmärkelsen ”Årets C-uppsats”.

Under Mäklardagen 2018 på Högskolan i Gävle fick de tidigare fastighetsmäklarstudenterna Caroline Örnklint och Jennifer Törnkvist stipendium för sin C-uppsats "Personlighetsdrag och motivation inom säljande organisationer: En studie om hur Femfaktorsteorin och Aspiration Index tillsammans kan utveckla en förståelse för säljares drivkrafter". Uppsatsskrivarna fick, förutom ära, diplom och blommor också 10 000 kronor var.

– Det känns fantastiskt kul! Det var ingenting vi hade förväntat oss när vi satt och kämpade med uppsatsen i våras och det är verkligen roligt att den blev uppskattad! Det är nu man märker att hårt slit ger resultat, säger Caroline Örnklint.

Personlighet kopplat till framgång
I sin studie har de undersökt hur personlighet och motivation påverkar en säljares drivkrafter inom mäklarbranschen och vad det finns för koppling till framgång. För att undersöka detta valde de två vetenskapligt berömda metoder, ”Big five” och ”aspiration index”.

Studien visade att fastighetsmäklarbranschen främst präglas av personlighetsdrag som står för medkännande, pålitlighet, noggrannhet och självsäkerhet.

– De personer som främst innehar personlighetsdrag som kännetecknas av självkänsla och energi drivs mest av yttre motivation så som yta och status, medan de som innehar personlighetsdrag som kännetecknas av medkänsla och noggrannhet mer drivs utav inre motivationsfaktorer. Personer som innehar personlighetsdraget extraversion, vilket innebär att man är social, utåtriktad och självsäker, har även större koppling till yttre framgång i form av exempelvis högre lön, säger Caroline Örnklint.

Tre år på högskolan
Många studenter som läser fastighetsmäklarprogrammen på landets högskolor väljer att hoppa av studierna efter två år för att snabbt komma igång som fastighetsmäklare, men Caroline Örnklint och Jennifer Törnkvist var tidigt inställda på att läsa alla tre åren.

– Vi valde att läsa det tredje året just för att få en examen och för att få en fullständig utbildning. Sedan var vi båda redan från början inställda på att läsa sista året när vi började studera och det kändes rätt när vi ändå höll på och var inne i studierna.

Vad har ni för tips till mäklarstudenter som ska börja läsa det tredje året och ska skriva uppsats?

– Vårt tips är att verkligen lägga ner mycket tid och engagemang för att studierna och uppsatsskrivandet ska gå så bra som möjligt samt ha en bra relation och samarbete med den handledare man har. Det kommer gå upp och ner under arbetets gång men det gäller att tänka positivt och se lösningar under tiden samt att alltid försöka ha fullt fokus. Försök även att skriva om ett ämne eller någonting som känns intressant och roligt så blir det lättare att hitta motivation under tiden.

Svensk Fastighetsförmedlings stipendium för ”Årets C-uppsats” instiftades för att betona vikten av studierna och de kunskaper som studenterna tar med sig från högskolan in i sin karriär.

– Allt de lär sig om mäklaryrket och branschen är av vikt för dem när de ska ta steget ut i yrkeslivet. Ju mer kunskap man har med sig i ryggsäcken, desto bättre. Vi vill uppmuntra studenterna att läsa det tredje året som ger både värdefulla teoretiska kunskaper till yrkeslivet och ger många unga studenter ett år extra att göra sig redo för yrkeslivet. Ger skolan studenterna de teoretiska kunskaperna som krävs kan vi ge de praktiska! säger Cecilia Fredriksson, HR-chef på Svensk Fastighetsförmedling.

Caroline Örnklint arbetar numera som fastighetsmäklare på Notar Kungsholmen och Jennifer Törnkvist som fastighetsmäklare på Fastighetsbyrån i Solna.

Läs Caroline Örnklint och Jennifer Törnkvists C-uppsats "Personlighetsdrag och motivation inom säljande organisationer: En studie om hur Femfaktorsteorin och Aspiration Index tillsammans kan utveckla en förståelse för säljares drivkrafter" här.

Caroline Berg
Redaktör

Skapad 15 februari 2018
Uppdaterad 22 mars 2023
Forskning